A csőgörény lehet barkács vagy ipari felhasználásra alkalmas felszerelés.

A barkács célra kapható csőgörények álltalában, 3-10mm vastag, anyagában lágy huzalból készült 1 métertől akár 10 méter hosszúságig terjedő csőtisztító spirálok. Használatuk első ránézésre egyszerűnek tűnik, de nem az! Sőt! A barkács célra kapható csőgörények használatához legalább két ember szükséges. Javasoljuk a megfelelő védőeszközök, gumikesztyű, főleg ha használat előtt megpróbáltunk vegyszert is alkalmazni a duguláselhárítás érdekében, akkor a védőszemüveg használatát is erősen javasoljuk.

Figyelem! Mivel a barkács csőgörények lágy huzalból készülnek, nem szabad erőltetni a duguláselhárítását velük, mert könnyen visszafordulhat, így saját magára csomót köthet és beszorul a csatornába. Amennyiben így járt, hogy beszorult a  csővezetékébe a tisztítóeszköz, semmiképpen ne erőltesse ne húzza, ne feszegesse, mindenképpen kérje szakember segítségét a nagyobb kár elkerülése érdekében.

Beszorult csőgörények kiszabadításával mi is foglalkozunk, sok esetben sikerült már kiszabadítanunk a beszorult csőgörényt!

A csőgörény használata:

Megfelelő vastagságú csőgörény kiválasztása után vegyük le a helyéről az eldugult szaniter szifonját, amennyiben WC dugult el, akkor sajnos fel kell szednünk a WC-t a helyéről, egyéb esetben a WC csésze porcelánjában a fémhuzal miatt maradandó sérüléseket okozhatunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor az egyikünk óvatos mozdulattal kezdje el a csőgörényt a lefolyócsőbe dugni addig, amíg az akadályba ütközik. Partnerünk eközben a csőgörény kurblis végét fogja. Ha elértük az akadályt, akkor a partnerünk a kurblis végét a csőgörénynek kezdje el órajárásnak megfelelő irányba, szükség esetén visszafelé forgatni. Ha a csőgörény az akadályt leküzdte, akkor a partnerünk folyamatos tekerése közben, lassú mozdulatokkal toljuk előre az eszközt, mindaddig, amíg az összes huzalt be nem toltuk a csőbe. Ha van rá lehetőségünk próbáljunk meg forró vizet locsolni a lefolyóba, ha a víz elfolyt, akkor sikerült a csőgörényes duguláselhárítás. Húzzuk óvatosan vissza a tisztító eszközt, majd szereljük össze a szaniter. Ezután forróvíz segítségével tisztítsuk át a rendszert. Amennyiben nem elégedett a hatással akkor ismételje meg a tisztítást akár többször is!

Ipari csőgörények:

Az ipari csőgörényeknek sok fajtája van, 7,5mm, 10mm, 16mm, 22mm, 32mm-es ipari csőgörények. A csőgörényeket itt már nem kézzel hajtjuk meg, hanem a megfelelő gép segítségével érjük el a kívánt eredményt. Az ipari tisztítóspirálok önmagukban nem sokat érnének, így nagyon sok tisztító fej segít a tökéletes tisztítás elérése érdekében. Ezt mindig a duguláselhárító szakember a helyszínen dönti el, hogy melyik csőgörényre milyen tisztítófejet tesz a kívánt eredmény eléréséhez. Ezek a csőgörények anyagukban is jóval erősebbek, acélosabbak a megfelelő szakember nélkül akár súlyos károkat is lehet okozni velük.  A csővezetéket is el lehet törni, amennyiben illetéktelen kezek próbálkoznak a duguláselhárítással. Ide már kell a több éves, sőt évtizedes tapasztalat.

Amennyiben nemsikerült a házi duguláselhárítás, hívjon bizalommal!