A lefolyóba dobott háztartási hulladékok nem csak a környezetre lehetnek veszélyesek, de a szennyvízhálózatban is komoly károkat okozhatnak. Pedig némi társadalmi odafigyeléssel könnyebbé tehetnénk a szennyvíztisztító telepek működését, és elkerülhetnénk az anyagi veszteségeket. Ehhez csupán arra kellene figyelnünk, hogy mit öntünk a vécé csészébe és a mosdókagylóba.

A szakemberek tapasztalatai

Bár a legtöbb idegen tárgy, ami a rendszerbe került, nem éli túl a szivattyúval való találkozást, akadhatnak olyan esetek, amikor a gép nem bír el a szennyező anyagokkal és elromlik. A szakemberek szerint ezt a jelenséget a legtöbbször a vécébe bedobott, fel nem oldódó nedves törlőkendők okozzák. Az összeállt, hosszú kendőcsíkok ilyenkor feltekerednek az átemelő berendezésre.

Ehhez hasonlóan az állati eredetű, szerves hulladék is sok problémát eredményez. A vágásokból származó belek fennakadhatnak a szivattyúban és az erőlködő gép nem képes továbbítani azokat a szennyvíztisztító további egységei felé. A szivattyúk javítási költségei a több százezres vagy akár milliós összegeket is elérhetik.

Érdekesség, hogy a szennyvíztisztító telepeken dolgozók, rengeteg furcsa tárggyal találkoztak már a munkájuk során. A rácsokon át nem jutó szemétből a házikedvencek tetemei mellett ékszerek és pénzek kerültek elő. Ma már ezek nagy része az automatizálásból adódóan jórészt a hulladéktelepeken köt ki.

Mit ne dobjunk a vécébe?

A fent említett nedves törlőkendők után a különféle női tisztasági termékek vécébe dobását is kerülni kell. Sokan nem csak a betéteket, de azok csomagolását is a lefolyóba dobják, ami akár már a háztartáson belül dugulások kialakulásához vezethet. Ráadásul ezek az anyagok rendkívül környezetszennyezőek, a belőlük származó műanyagszemcsék visszakerülhetnek az élővizekbe.

A szennyvízvizsgálatok során fény derült arra, hogy a lakosság egy része a feleslegessé váló gyógyszerektől a lefolyókon keresztül szabadul meg. Ezek maradványait nagyon nehéz eltüntetni a szennyvízből. Különösen mérlegelni kell akkor, ha az élővilágra fokozottan veszélyes készítmények vécén történő lehúzásáról van szó. Ugyanígy nem ajánlott a nagyon maró tisztítószerek túlzott mértékű használata a lefolyóknál.

Milyen tárgyak okozhatnak gyorsan dugulást a vécében?

A vécé lefolyó működését viszonylag gyorsan meg lehet érteni. A csésze az ún. ültetőgumi segítségével csatlakoztatható ahhoz a lefolyócsonkhoz, amin keresztül a szennyvíz a csatorna irányába távozik. Általában ezen a ponton a nagyobb idegen tárgyak nem tudnak tovább haladni, így a legtöbb dugulás bontás nélkül orvosolható. A lefolyócsonk állhat a csésze mögött, vagy az alatt is.  Ez a csésze vásárlásakor fontos szempont, ugyanis nem mindegy, hogy hátsó vagy alsó lefolyású terméket választunk.

A vécé dugulásáért felelős tényezők olykor még a sokat látott szakembereket is meglepik. Ha szeretnénk elkerülni a bosszúságokat, a következő anyagokat semmiképpen sem szabad leengednünk a vécé lefolyóján:

  • Használt olaj és zsír: A háztartásokban évente rengeteg használt zsiradék keletkezik. A lefolyóba öntött olaj lehűlve azonban bevonja a csövek falát, és egy idő után duguláshoz vezethet.
  • Hajcsomók: Ahogy a fürdőkádban is szűrőkkel próbáljuk megakadályozni a hajcsomók lefolyóba kerülését, úgy a vécékben sem érdemes lehúzni a hajkefékről származó szálakat.
  • Macskaalom: A macskaalom az állagából adódóan szintén nem a vécé lefolyóba való. A fel nem oldott alom már rövid időn belül eldugíthatja a csöveket.

Megbízható szakemberre lenne szüksége?

Cégünk több évtizedes tapasztalattal vállal duguláselhárítási feladatokat Budapesten és a környező megyékben. Sürgős esetekben akár hétvégén és ünnepnapokon is állunk az Ön rendelkezésére. Amennyiben szeretné igénybe venni a szolgáltatásainkat, várjuk jelentkezését a megadott elérhetőségeken.

További érdekes cikkek a duguláselhárításról