Rettegve félnek a harminc-ötven éve épült lakástulajdonosok, mikor éri őket jókora meglepetés-dugulás a házban. Miközben a vastag falakra jólesően gondolnak, a régi csövek állapota bizony kétségbeejtő lehet. Nem beszélve a régi vágású lakókról, akik a gatyát, fél malacfejet és nejlonzsákba csomagolt szemetet is „véletlenül” leeresztik a legnagyobb lefolyónyíláson keresztül, vagyis a vécén küldik hidegebb vidékekre. No már most a vécé valóban majdnem mindent befogadó, de azért természetesen dugulás itt is előfordul, amikor aztán nincs mit tenni, azonnal hívják a duguláselhárítást, jobb a nagyobb bajt megelőzni, nem beszélve a szélsőségesen szükséghelyzetről, amit egy ilyen csővezeték elzáródás okozhat.

A duguláselhárítás, magyarendre.hu, egész nap, az év minden szakában elérhető, Budapesten és vidéken egyaránt az önök rendelkezésére állunk többek között a vízsugaras csőtisztítással. Az egyik leggyakrabban alkalmazott szennyvízvezeték tisztítási módszert szinte minden duguláselhárításnál használjuk. Tipikusan az az eszköz, amelyet szakavatatlan kezekbe nem ajánljuk. Az erős nyomás nagy kárt is tud okozni, nem beszélve arról, hogy akár veszélyes is lehet a használókra.

Kérdés ezek után, hogy miért olyan hatékony és miért olyan gyakran használt duguláselhárítási mód a nagynyomású vízsugár? Mielőtt erre választ adnánk, vizsgáljuk meg, mikor van szükség erre?

Mindenek előtt tényként jegyezhetjük meg: a vastagabb szennyvízcsövek is el tudnak dugulni, mint ahogy az előbb már jeleztük is néhány példával. Ha még megemlítem, hogy vannak, akik a nem átallnak termetes pontyfejet is a vécébe dobni, akkor megérthetik, hogy különösebbnél érdekesebb esetekkel találkoznak a duguláselhárítók, akik akár könyvet is írhatnának ezekről a nem mindennapi esetekről, ha lenne idejük, de annyi a dugulás, mint egérlyuk a sajtban, így aztán kevés idő marad a szövegszerkesztésre. Visszakanyarodva a dugulások okaira, azért azt is le kell szögezni, hogy a kisebb belső átmérőjű csövek azért könnyebben eldugulnak. Ennek pedig az úgynevezett elzsírosodás lehet az egyik legfőbb oka.

Vissza is kanyarodtunk a bevezetőhöz, amikor a harminc-ötven éve vagy még régebbi lakásokról beszéltünk, ezeknél már csak a vezetékek kora miatt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy alapos csőtisztításra megérettek. A házak kezelőinek tudniuk kell, hogy a szennyvízvezetékeket időről időre, akkor is érdemes átmosni, ha sehol sem tapasztalni dugulást. A szennyvíz természete, hogy kisebb-nagyobb mértékben megtalálható benne a zsiradék, vagy az olaj. Hiába van megfelelő lejtése a csőnek, bár a belső mérete is megfelelő (volt), a zsír- és olajszennyeződés lassan kirakódik a falára. S ha már filmszerűen megtapadt, akkor már, apró szennyeződések is megtapadnak benne, és az évek folyamán hol jobban, hol csak kevésbé, de mindenképpen szűkül a szennyvízvezeték átmérője. Nem biztos, hogy ezt a lakók észreveszik, hiszen olyan lassú folyamatról van szó, amit szinte lehetetlen megérezni. De higgyék el nekünk, duguláselhárítóknak: a később elzáródások egyik kiinduló pontja, amikor a szennyvízcső kezd zsírosodni.

Erre az egyik megoldás a vízsugaras csőtisztítás, amelyet, mint mondottuk: időről időre el kell végeztetni. Javasoljuk, máris keressék a duguláselhárítás-ügyeletet, vagy keressék a magyarenre.hu internetes oldalt a további részletekért. Egy biztos éjjel, nappal elérnek bennünket telefonon, az ügyeleten dolgozó munkatársunk meg fogja mondani, mikor tudunk a helyszínre menni Budapesten vagy az országban bárhová. A lehető legkorszerűbb gépparkkal állunk az önök rendelkezésére.

A vízsugaras tisztítás egyébként azt jelenti, hogy nagy nyomású, 100 vagy akár több száz báros nyomással préseljük a cső falára a vizet, lehet forró víz is, a nagyobb zsíroldás érdekében. A szennyvízcső falára kerülő, nagynyomású vízsugár valósággal leborotválja a csővezeték faláról a szennyeződést. A régebbi lakások esetében eternit csöveket is használtak, azoknál is alkalmazható ez az eljárás, sőt ott legalább olyan hatékony, mint most alkalmazott PVC csövek esetében. Azonban azt szoktuk javasolni, hogy a könnyen törhető és a csatlakozásoknál már nem tökéletes eternit szennyvízvezetéket érdemes kiváltani műanyag csövekre, sokszor egyszerűen kibéleljük a régi vezetéket az új szennyvízcsővel, és mintha vadonatúj szennyvízvezetéket kötöttek volna be, úgy működik majd.

Egyet azonban nem szabad elfelejteni: vízsugaras csőtisztításra akkor is szükség lesz egy-két évente, ha most átadott, teljesen új építésű házba, lakásba költöznek. A későbbi dugulás okozta bosszankodást érdemes így megelőzni. Egy előrelátó gazda megrendeli a duguláselhárítás-ügyeleten és nem fő a feje amiatt, hogy idő előtt, könnyen eltömődik a főcsővezeték.