A vízsugaras csőtisztítás nagyon hatékony és szinte elkerülhetetlen a szennyvízvezetékek felújításánál, átmosásánál, de nem mindig elegendő. Makacsabb dugulások esetén a spirálos duguláselhárítást is be szoktuk vetni. Ráadásul a szennyvízvezeték tisztító csőspirál nem csak a szakemberek eszköze: az otthoni, házi praktikák között is megtaláljuk, mint például a hagyományos pumpát. Ahol a pumpa nem segít, jöhet a vegyszer. No ezt azért nem nagyon ajánljuk, mert jókora kárt is tudunk vele okozni, nem beszélve arról, ha esetleg a maró folyadék rákerül a kezünkre, szemünkbe fröccsen: nem kívánjuk senkinek, sőt… Jobb az elővigyázatosság és makacs eltömődés esetén azonnal hívják a duguláselhárítást.

Az ügyeleten tanáccsal is szolgálunk, kármentő praktikákat ajánljunk a figyelmükbe, de természetesen a lehető leghamarabb szakembereink sietnek a segítségükre. És ne feledjék, nem csupán garanciát vállalunk a szakszerű duguláselhárításért, még kiszállási díjat sem számolunk fel, ha ránk bízzák a munkát.

A csőspirál használata is nagy szakértelmet igényel, használhatjuk lakásokon belül és az udvaron lévő csővezetékek esetében is. Az acélspirál mérete a szennyvízcső méretéhez igazodik, forgatjuk, mozgatjuk a cső belsejében és ezzel akár a nagyobb darab szennyeződéseket is sikerül elmozdítani a helyéről. Sok esetben a spirál visszahúzásával együtt a dugulást okozó darabokat is ki tudjuk húzni a csőből. Akár hiszik, akár nem, konzervdoboz is akadt már fenn a csőspirálon, amelyet kiemelve a szennyvízvezeték ismét szabaddá vált, perceken belül használni tudták a lakók a szennyvíz-gerincvezetéket.

A csőspirál azonban veszélyt is jelenthet a gyakorlatlan felhasználóknak. Javasolni szoktuk, ha mindenképpen házi feladatként kapják a duguláselhárítást, akkor legalább megfelelő vastagságú acélspirált alkalmazzanak. A vékony vezetékből készült spirál annyit ér, mint halottnak a csók. A vezeték elhajlik, ha dugulást talál, nem megy tovább, nem lehet megfelelően forgatni, vagyis csak vesződés és pénzkidobás. Idegeskedés és akár további bajok forrása lehet. Az elhajlott vezeték például beleakadhat a tömítésekbe, szétroncsolhatja a csatlakozásokat, vagy akár kilyukaszthatja a vékony falú csövet vagy beleszakadhat. Erre természetesen senkinek nincs szüksége, ráadásul a bebetonozott csövek esetében a kár hatalmas is lehet, hiszen akár az egészet ki kell vésni, újra kell telepíteni.

A beleszakadt csőgörényt is ki tudjuk szedni, ha felesleges húzásnak és erőltetésnek nincs kitéve.

Csempe a francba az van, mint ahogy Gáspár Sándor mondja a Csapd le csacsi című filmben. Ki kell cserélni a burkolatot is. Vagyis egy egyszerű házi duguláselhárításnak indult akció felér majd egy kisebb felújítással és a félre tett pénzünk oda, oda a nyaralás, oda a közös jókedv. Ugye nincs erre szüksége, bízza tehát, ránk a munkát: duguláselhárítás éjjel-nappal, magyerendre.hu, a duguláselhárító Budapesten és az ország bármely pontján.

A professzionális csőspirál megfelelően vastag acélból készül, könnyen elfordul a szennyvízvezeték idomainál, könyököknél. Nem kell attól tartani, hogy a spirál beleakad a csatlakozásokba és amiatt sem izgulni, hogy nem elég hosszú. Az a duguláselhárító csőspirál, amit mi, duguláselhárító szakemberek használunk toldható: ha a vízvezeték szerelő annak idején nagyon hosszú, öt méternél is hosszabb láthatatlan csövet dugott a födémbe, falba, betonba, akkor is könnyedén elérjük a dugulás helyét. Akár több acélspirált is össze tudunk illeszteni. Ráadásul az általunk alkalmazott, csőgörénynek is gúnyolt szerkezet motorhoz, könnyű járatú fúrógéphez illeszkedik. Pontosan azért, hogy a csőspirál végén lévő tisztító kallantyú végigfusson az esetleges duguláson, ilyenkor még vizet is adagolunk a csővezetékbe, vagyis minden megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legkisebb rombolással sikerüljön a dugulást megszüntetni. Este pedig az egész család mosolygó arccal fürödhet, zuhanyozhat, nem kell attól tartani, hogy a habos, piszkos vízzel megtelik a kád vagy a zuhanytálca. Apropó zuhanytálca: a csőgörény-csőspirál a zuhanytálcák elfolyójának tisztítására is kiválóan alkalmas. Ha hiszik, ha nem, hívjanak!