A fürdőszobák megléte ma már teljesen hétköznapi jelenségnek számít, pedig az elmúlt évtizedekig csak kevesen engedhették meg maguknak ezt a fajta luxust az otthonukban. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttük a fürdőszobák történetének legérdekesebb mozzanatait és bemutatjuk azokat a házi duguláselhárítási módszereket is, amelyek segíthetnek Önnek a vizes helyiség lefolyóinak karbantartásában.

Mikor épültek az első fürdőszobák?

A fürdőszobák iránti igény már korán felmerült az emberekben, az ókori társadalmakban a fürdőzésnek és tisztálkodásnak kiemelt szerep jutott. A gazdag házak saját fürdőszobával rendelkeztek, a keletkező szennyvizet pedig épített csatornákon keresztül szállították el. A házi fürdőhelyiségek mellett a minden polgár számára nyitva álló közfürdők is általánosak voltak.

A Római Birodalom bukása után azonban a higiéniás szokásokban komoly változások következtek be. A folyamatos harcok következményeként az emberek számára a tisztálkodás jelentette a legkisebb problémát. Bár továbbra is léteztek publikus fürdők, a népszerűségük széles körben gyorsan hanyatlott. Ennek hátterében két tényező állt, egyrészt az egyház nem nézte jól szemmel a közös fürdőzést, másfelől viszont a lakosság is rettegett a fertőzésektől.

Az Ipari forradalom hatásai a fürdőhelyiségekre

A fürdés higiéniás előnyeinek újbóli felfedezésére egészen a 19. században lezajlott ipari forradalomig várni kellett. Ekkor a vidékről a városokba özönlő tömegek kiemelt járványügyi kockázatokat jelentettek. A csatornahálózat fejlesztése viszont nem járt együtt a fürdőszobák elterjedésével. A 20. század közepéig még sok olyan városi lakás létezett, ahol nem volt kiépítve tisztálkodásra alkalmas helyiség.

Az emberek a mosakodást évtizedeken keresztül lavórokban végezték, a vécék többsége pedig koedukáltként az udvarokon volt elhelyezve. Ha valaki esetleg kényelmesebb körülményekre vágyott, igénybe vehette a nyilvános fürdőházak szolgáltatásait. A fürdőszobák magánházakban történő tömeges megjelenése a II. világháborút követő években vette kezdetét. A folyamat azonban nem ment varázsütésre, 20-30 éve még Magyarországon is szép számmal akadtak fürdőszoba nélküli családi házak és lakások.

A modern fürdőszobák problémái

Bár manapság a komfortos tisztálkodás szinte mindenki számára elérhető, a fürdőszobák, csak úgy, mint az otthon más helyiségei, karbantartást igényelnek. Mivel a fürdőszobában sok lefolyó található, ezért a dugulások gyakori jelenségnek számítanak.

A lefolyók közül a tulajdonosok a padlóösszefolyóval törődnek a legkevésbé, pedig a szerepe nagyon fontos. Amellett, hogy összegyűjti a burkolatra került vizet, csatlakozók segítségével a többi lefolyó szennyvízének elszállításában is közreműködhet. Annak ellenére, hogy itt ritkán léphet fel dugulás, bizonyos időközönként nem árt áttakarítani. Ehhez Önnek nem kell mást tennie, mint leszerelni a rácsot, átmosni, majd a könyökhajlatban megülő esetleges szennyeződésektől megtisztítani a lefolyót. Abban az esetben, ha valamilyen idegen tárgy esett a padlóösszefolyóba, és valahogy sikerült túljutnia a könyökhajlaton, mindenképpen szakembert kell hívnia. Szakszerű segítség nélkül ugyanis az akadály könnyen komolyabb gondokat okozhat.

A fürdőben a leggyakrabban a naponta többször használt lefolyók dugulnak el. Ilyen lehet például a mosdókagyló lefolyója, ami rendszeresen ki van téve a szennyeződéseknek. A tisztálkodás során rengeteg szőrszál, hajszál, szappan és balzsammaradvány kerülhet a lefolyóba. Ezek rövid időn belül akár komoly dugulásokat eredményezhetnek. Éppen ezért célszerű olyan szűrőket használnia, amelyek legalább a nagyobb szennyeződéseket megfogják. A tisztálkodási szerekből kialakult akadályokat egy forró vizes öblítéssel viszonylag könnyen el tudja távolítani. A makacsabb dugulásokra pedig bevetheti a régi háziasszonyok kedvelt házi szerét, az ecet és a szódabikarbóna keverékét. Ezt akár vécé lefolyójának vízkőmentesítésére és tisztítására is használhatja.

Megbízható szakemberre lenne szüksége?

Amennyiben a fürdőszoba lefolyóinak dugulását semmilyen házi módszerrel nem tudja megoldani, a megadott elérhetőségeken a nap 24 órájában várjuk a jelentkezését. Cégünk harminc éves szakmai tapasztalattal vállal duguláselhárítási, valamint csatornatisztítási munkákat Budapesten és a környező megyékben. Keressen minket bizalommal!