A szennyvíz elvezetésének problémája egyidős az emberiség történetével. Több ezer évvel ezelőtt, az első városok lakói már kezdetleges csatornahálózatokat alakítottak ki, a fejlettebb civilizációk pedig a lakórészeken belül egyedi ágyékszékeket és fürdőhelyiségeket hoztak létre. Néhány vezeték maradványa a régészeti munkálatoknak köszönhetően a mai napig látogatható a Közel-Keleten.

De kik is voltak azok a szakemberek, akik ezeket, a modern szemmel nézve is lenyűgöző csatornahálózatokat megalkották és karbantartották? Bejegyzésünkben a kérdésre választ adva, bemutatjuk a vízvezetékszerelés történetét és az egyik legkorábbi, duguláselhárításra használt eszközét.

Kik voltak az első vízvezetékszerelők?

A vízvezetékszerelés, mint szakma valamikor az ókorban fejlődött ki. Erre utal az angol plumber elnevezés is, amelynek etimológiai eredete a latin plumbum, azaz ólom szóra vezethető vissza. Mivel a Római Birodalom területén épült vízvezetékek kedvelt alapanyaga az ólom volt, feltételezhető, hogy az első vízvezetékszerelők a fém megmunkálásra specializálódott bádogos mesterek voltak. Később viszont, a feladatok sokszínűsége és bonyolultsága miatt, a vízvezetékszerelés önálló hivatássá válhatott.

Bár, a kora középkorban a folyamatos háborúskodások és a bizonytalanságok nem kedveztek a mesterség fejlődésének, a szakma mégsem tűnt el teljesen. Ha a szegényebb otthonokban nem is, a királyi udvarokban állandóan jelen volt az igény a tiszta ivóvíz bevezetésére és a szennyvíz eltüntetésére.

Vízvezetékszerelők Magyarországon

Magyarországon az iható forrás közelsége nem minden lakosnak adatott meg, és a kutak is sokszor fertőzöttek voltak. Aki tehette, bort ivott, ami a maihoz képest kevesebb alkoholtartalommal bírt, ugyanakkor tisztább volt, mint a természetes ivóvíz. Nem hiába hívatott Mátyás király a 15. század második felében olasz földről mestereket, akik a Sváb-hegyen feltörő, megfelelő minőségűnek ítélt forrás vizét a Budai Várba vezették. A hálózat teljes hossza közel 6 kilométert tett ki, az anyaga főleg ólom, kátrány és fa volt.

A vízvezeték a közlekedő edények fizikai elvét követte, a forrás és az épített kút közötti 100 méteres szintkülönbség bőséges vízellátást biztosított a várban. Azt, hogy a külföldi vízvezetékszerelők miért ítélhették tisztának a forrás vizét, utólag nehéz átlátni. Annyi bizonyos, hogy a Sváb-hegyen a forrás környékén az 1400-as években még sokkal kevesebb ember élt, így valószínűleg a víz minősége is jobb volt. Az első, már valóban magyar mesterekre egészen az ipari forradalomig várni kellett. A szerelők új, modern hálózatot építettek ki a főváros vízellátásának és szennyvízelvezetésének biztosítására.

Az egyik legrégebbi duguláselhárító eszköz

Napjainkban a vízvezetékszerelők általában az alábbi feladatokat látják el: csőhálózat szerelése és karbantartása, szennyvízelvezetés kialakítása, épületek víztelenítése és nyomás alá helyezése, kerti öntözőrendszerek telepítése.

Ezekhez sokféle szerszámra és eszközkészletre van szükségük. Egy nagyon régi, mégis hatékony segítőjük a csőgörény. Bár eredete homályba vész, a legendák szerint a 17. században egy leleményes úriember London csatornájának tisztítását patkányok és görények bevetésével oldotta meg. Az állatokat egyszerűen a csatornákba küldték, majd mögöttük tüzet gyújtva, menekülésre kényszerítették őket. A patkányok és a görények a dugulásokon is átrágták magukat. Egyesek szerint a patkányokkal valóban működhetett a dolog, a görény viszont csak mendemonda. Mindenesetre, az elnevezést erre a történetre vezetik vissza. A modern csőgörény egy hosszúkás és hajlékony fém rúd, amelynek kampós végét kell a lefolyóba vezetni. A kampó, akárcsak a rágcsáló, mechanikusan képes utat törni maga előtt, így oldva a dugulásokat.

Profi vízvezetékszerelőre van szüksége?

Cégünk közel harminc éves tapasztalattal vállalja Budapesten és a környező megyékben a vízvezetékszerelési és duguláselhárítási feladatok elvégzését. Sürgős esetekben hétvégenként és az ünnepnapokon is a rendelkezésére állunk. Vegye fel velünk a kapcsolatot a megadott elérhetőségek valamelyikén! Keressen minket bizalommal!