A szennyvízrendszerek egyik legnagyobb ellensége a zsír. A másik pedig a felelőtlen háziasszony és házigazda, aki véletlenül beleengedi a felmosórongyot, a munkásinget, vagy a szakadt farmert a lefolyóba. De maradjunk a zsírnál, hiszen a zsírfogó szerkezet áldásos tevékenységéről szeretnénk beszélni. Ezeket a szerkezeteket üzemek, konyhák használják, ahol az átlagosnál több zsír- és olajszennyeződés keletkezik.

Már most szeretnénk hozzátenni, hogy a házi praktikák közé érdemes felvenni azokat a módszereket, amellyel jelentősen csökkenthetők a zsiradékok lefolyóba jutása. A legegyszerűbb, ha a pörköltes tálat papírszalvétával kitöröljük, a zsíros szalvétát pedig a szemétbe dobjuk. Ugyanez a helyzet az olajsütő takarításakor: nem jó, ha a forró mosogatóvízzel együtt a használt olajat is a mosogatóba öntjük. Az olaj és a zsír ugyanis egészen biztosan a csövek falára ragad, először csak filmszerűen, de után az apró homokszemek, kisebb szennyeződések, hajszálak, szőrszálak is meg tudnak benne tapadni. S ha a cső belső felületén kirakódik a szennyeződés, az a következő időszakban egyre inkább hízik majd. Ne gondoljanak arra, hogy a csőben megbújhat egy olajfaló, vagy ahogy a nyolcvanas évek csehszlovák filmjének a címében szerepelt, a Ropaci. Olajfalók csak az álhírekben és a vizsgafilmekben vannak, az otthoni vagy az ipari szennyvízrendszer pedig előbb-utóbb eltömődik, ha nem figyelünk a zsírokra, olajokra.

No már most a zsírfogó egy olyan elmés szerkezet, amelynek az a dolga, hogy a víznél általában könnyebb olajokat, zsírréteget megkösse. A zsír és az olaj a víz tetején úszik, ezt szűri ki a zsírfogó. A berendezés addig hatékony, amíg nem töltődik fel a zsír-olaj tartály. Nagy forgalmú éttermeknél, üzemi konyháknál ez gyorsan előfordul, vagyis az olajfogót gyakran kell takarítani. Ha van hozzá gusztusuk és van benne gyakorlatuk, akkor csinálják, minden más esetben ott a duguláselhárítás.

Bennünket éjjel és reggel is hívhatnak, délben is az önök rendelkezésére áll a duguláselhárítás-ügyelet. Munkatársunk Budapestre vagy az ország bármely pontjára elküldi a legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt csapatunkat, hogy minél hamarabb segítséget tudjuk nyújtani önöknek. Adott esetben az országhatáron túlra is elmegyünk, ha hívnak bennünket.

Csatorna zsírtalanítása, duguláselhárítása, túlméretezett cső esetén!

20180219_120209

A zsírfogókat tehát rendszeresen tisztítani kell, hogy azok megfelelően működjenek, különben jókora dugulást tudnának okozni. Különösen fontos, hogy például az autómosóknál megfelelően legyen beépítve az olajfogó, hiszen itt és ehhez hasonló ipari létesítményeknél a környezetvédelmi hatóság különösen és rendszeresen ellenőrzi ezeket a berendezéseket. A duguláselhárítással foglalkozó szakemberek készséggel kicserélik a zsír- és olajmegkötő filtereket. A szűrőkön kívül azonban rendszeresen ellenőrizni kell a zsírfogók állapotát, az előtte és utána lévő csővezetéket is. Annál is inkább, mert ahol nagymennyiségű zsiradék van a szennyvízben, ott minden bizonnyal a csővezetékben is lerakódhat az olaj. Ilyen esetekben szükség lehet a csővezeték rendszeres mosására, tisztítására.

A szennyvíz átöblítéséhez a korábban már említett nagynyomású, vízsugaras csőmosót is használhatjuk. A berendezéshez egy tartály és többek között egy szivattyú is tartozik. A vizet melegíteni tudjuk, a forró víz sokkal hatékonyabb, ezen kívül pedig használhatunk környezetkímélő zsíroldó szereket, amelyek nélkül nehéz lenne tisztára takarítani a szennyvízrendszert. Természetesen ezért a munkáért is garanciát vállalnak a munkatársaink. Többek között nem kell majd környezetvédelmi bírságot fizetni a nem túl környezetbarát kemikáliák használatáért. A legjobb tehát, ha a zsírfogók filtereinek cseréjéhez, az olajjal szennyezett szennyvízcsövek takarításához bennünket választanak. Ebben az esetben is jusson eszükbe, hogy a duguláselhárítás-ügyeletet célszerű tárcsázni.

Azonnali tanácsadással és gyors helyszíni kiszállással állunk a rendelkezésükre. Egyáltalán nem mindegy, hogy bennünket az év bármelyik napján elérnek, legyen az nagybetűs ünnep, vagy kisbetűs hétköznap. És még egy fontos dolog: soha nem fordult még el praxisunkban, hogy cső eldugulva, zsírfogó eltömődve maradt. Munkatársaink a szakma legjobbjai közül kerülnek ki.