A szükség nagy úr. Az eldugult vécé pedig roppan kínos bosszúság. Akivel már elfordult, az tudja, hogy egy-két óráig még csak-csak el lehet viselni, hogy nem használhatjuk kis és nagydolgok színterét, de tovább nem nagyon. Pedig a vécé is el tud dugulni, pontosabban nem is vécé, hanem az után következő szennyvízvezeték.

Az egyik legdurvább, amit duguláselhárító szakemberként láttunk a szennyvízcsőben, az egy méretes ponty feje és a még hozzátartozó törzs egy jelentős része. Kérdezhetnék, hogy a csudába került a vécébe és utána szennyvízvezetékbe. A mosogatóvízzel véletlen vagy készakarva kiöntötték, valahogy átcsúszott a vécé vízzárán majd később a szennyvízvezeték egy kanyarulatában reked meg. Másutt pedig lepedőnyi gatyát kotortunk ki a lefolyórendszerből. A duguláselhárító szakemberek mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a vécébe lehetőség szerint semmilyen hulladékot ne dobjunk. Volt ahol a tenyérnyi mosogatószivacs okozott egynapi szükségállapotot egy négyemeletes házban. A lakások zárt ajtaján természetesen nem lehet belátni, csak sejteni tudjuk, hogy a szivacs is véletlenül került a lefolyórendszerbe. Akár akkor, amikor egy gondos háziasszony éppen a vécékagylót takarította, majd lehúzta az öblítőt, a vízsugár pedig kikapta a kezéből a szivacsot, és sutty, már ment is lefelé, de… De, természetesen megakadt egy rosszul összeillesztek csatlakozásnál kiálló hegyes végben és máris nehezebben folyt le a szennyvíz, majd pedig feltorlódott a többi szennyeződés és jött a dugulás.

Ilyenkor aztán a duguláselhárító szakemberekre úgy néznek a ház lakói, mint a messiásokra. A kérés kettős, egyrészt szeretnék, ha minél gyorsabban sikerülne felszámolni a dugulást. Az eldugult WC-t még könnyű rendbe tenni, hiszen a kagylót akár le is lehet emelni a helyéről vagy egy erős pumpázással még az előtt kitisztítható. Akkor van a nagyobb baj, amikor a dugulás olyan helyen következik be, amely nehezen hozzáférhető. A duguláselhárító szakemberek precízen és akkurátusan végignézik a vezetékrendszert, először megállapítják, hogy nem egy eldugult WC-vel van dolguk, ha mégis akkor gyors takarítás jön, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ilyen esetben még a csővezetékben is ott lehet a dugulás. A sokéves tapasztalatnak köszönhetően azért már „hangról”, a visszabugyogás milyenségéről el tudják dönteni a duguláselhárítók, hogy milyen eltömődésről lehet szó. A pumpázás csak ideig-óráig oldhatja meg a dugulást. Ezt azok is bizton tapasztalják, akik megpróbálták már házilag felszámolni a szennyvízvezeték elzáródását.

Nagyon gyakran alkalmazzuk a spirálos csőkígyót, amelynek segítségével ki tudjuk cibálni az elakadt, megrekedt holmit. A spirálos duguláselhárítás szinte mindennapos, vagy azt is mondhatnám szinte minden duguláselhárításnál bevetjük ezt az eszközt. Vigyázat, ezt megint el kell mondani: nem mindegy, hogy milyen csőspirált alkalmazunk. A szakembereknek gyártott profi spirál nem teszi tönkre a csövek illesztését, nem marja meg a cső falát, vagyis nem csinál nagyobb bajt, mint ami már eddig is volt. A csatlakozás szétfeszítés vagy a szennyvízvezeték esetleges megrepesztése magával vonhatja azt is, hogy az egész szennyvízcsatornát ki kell cserélni. Ekkor szokott sírógörcsöt kapni a háziasszony és ilyenkor jobb, ha nincs közelben a házimacska, mert a gazda nem áll jót magért. Felbontani a szennyvízhálózatot, az akkora felfordulással jár, mintha a teljes fürdőszobát ki akarnák cserélni.

Nos, éppen ezért ne higgyék, hogy a lefolyótisztítás házilag is megoldható. Hagyják a munkát duguláselhárításban jártas szakemberekre. A WC pumpa persze legyen a mosdó tartozéka, de csőspirált már véleményünk szerint nem érdemes venni a barkácsáruházakban, azok nem alkalmasak arra, hogy valóban hatékonyan használják egy alapos dugulás esetén.