A száloptikás csődiagnosztika ma már nem luxus, nem csak azok rendelhetik meg, akik tehetős körülmények között élnek, nekik duguláselhárítással foglalkozó szakembereknek pedig természetesen nap mint nap ott van az eszköztárunkban. A csatornakamerázás az évenkénti, vagy kétévenkénti ellenőrzés része kell, legyen. A kamerás csatornavizsgálatra akkor is szükség van, ha a dugulás időről időre előfordul, ilyenkor meg kell keresni a csővezetéknek azt a részét, amely megsérült vagy helytelenül építették. A kamerás szennyvízvezeték ellenőrzés vagy tetőlefolyó vizsgálat során akár néhány centiméteres pontossággal meg tudjuk állapítani a baj helyét, anélkül, hogy magát a vezetéket vagy a járólapot, esetleg a ház falát meg kellene bontani. A duguláselhárításban jártas szakember, ezzel a módszerrel, könnyedén fel tudja deríteni az esetleges repedéseket, sérült tömítéseket és illesztések helyét.

Nagyon gyakran találkozunk olyan tetőlefolyóval vagy szennyvízcsatornával, amelynek nem adták meg az építésnél a megfelelő lejtés. Ha a cső esése nem elegendő a szennyvízben lévő részecskék könnyebben lerakódhatnak. Ami letapad, az már nehezen oldódik fel, vagyis könnyen lehet, hogy mindez duguláshoz vezet. Az is baj, ha túl nagy a lejtés, mert a tapasztalatunk szerint ilyenkor a víz gyorsan lesurran és a nehezebb részeket hátrahagyja, megint csak dugulás következhet be.

A csatornakamerázás nagyon precíz vizsgálat. Egyrészt pontos térképet kapunk a csatornáról, az elágazásokról, az összekötések állapotáról és hogy nincs-e elrepedve a lefolyócső fala. Bizony a nem megfelelő alapozás és az esetlegesen burjánzó gyökerek miatt megroppanhat a műanyag cső. A repedésen pedig sóder, föld és homok kerülhet a szennyvízvezetékbe, tetőlefolyóba, a szennyeződés pedig megint csak duguláshoz vezet és aztán hozzánk, a duguláselhárítókhoz. A kamerás csatornavizsgálattal meg lehet állapítani a szennyvízcsatorna ejtését is, tehát azt is fel tudják mérni a duguláselhárításban jártas szakemberek, hogy annak idején megfelelően építették-e meg a szennyvízhálózatot. Ha a lejtés nem megfelelő, nincs mese, jöhet a bontás, de szerencsére ilyen ritkán fordul elő. Arról nem is beszélve, hogy régi eternit vagy beton szennyvízösszefolyókat, – ha megsüllyednek, elvesztik a megfelelő lejtésüket, akkor ki tudjuk bélelni műanyag csövekkel. Némiképp ugyan csökken az eredeti belső átmérő, de ha megfelelő a lejtés, akkor ez nem okozhat a későbbiekben gondot.

Ha már itt tartunk, meg kell jegyezzük, hogy a munkánkat minden esetben garanciával végezzük. Ennek megfelelően mielőtt készre jelentenénk a kijavított csővezetéket újra ellenőrizzük a kamerás csatornavizsgálattal és amikor ez az ellenőrzés és is azt mutatja, hogy kifogástalan munkát végeztünk, akkor vehetik birtokba a csővezeték rendszert a ház lakói. Ugyanez a helyzet a tetőlefolyó dugulás vagy a lefolyó javítása során. Tegyük hozzá, hogy a duguláselhárítással foglalkozó szakemberek nem csupán megállapítják a dugulás helyét és kitakarítják a vezetéket, hanem adott esetben készek a kisebb nagyobb átépítésére is. Nyugodtan megbízhat bennünk, hiszen rendelkezünk mindazon berendezéssel, műszerekkel, amelyek segítségével precízen újjá tudjuk építeni a csővezetéket és ezek után még a csődiagnosztikát is elvégezzük. Olyan még nem fordult elő, hogy a dugulást nem sikerült volna megszüntetnünk és szinte teljes biztonsággal mondhatjuk, hogy a munkánk után nem fognak a lakók a vezetékek csöpögésére panaszkodni. Az pedig, hogy még mindig visszatorlódjon a szennyvíz teljességgel elképzelhetetlen.