Az ember el sem képzeli, hogy milyen veszélyeket hordoz magában egy eldugult szennyvíz vezeték. Ebben a pillanatban nem a szennyvíz elöntésre gondolok, mikor a lakást önti el a szenny. Van ettől egy sokkal alattomosabb veszélyforrás, mégpedig a föld kimosódás és a beomlás!

Az egyik duguláselhárítási munkánk alkalmával egy egyszerű kis padló összefolyó illetve víznyelő duguláshoz hívott ki az ügyfél. Eddig nincs is semmi baj és nem is volt semmilyen előjele bárminek is.

A duguláselhárítás megkezdése előtt arról tájékoztatott az ügyfelünk, hogy arra lett figyelmes, hogy ázik a fal és a víznyelő az udvaron nem úgy nyeli az esővizet, mint valaha. Neki is álltunk a feladatnak és egy fél óra alatt el is hárítottuk a dugulást. Azt vettük észre, hogy a víznyelő betonozott alja már nagyon rozoga állapotban van, amit a tulajdonosnak jeleztünk is. Tudomásul vette és közölte hogy még az nap meg is javítja a hibát.

Kiállítottuk a számlát, majd az ügyfél elment az összegért. Közben az egyik kollégámmal beszélgettünk és nézegettük a kockaköveket az udvaron közben arról nosztalgiáztunk, hogy nem is olyan rég még milyen sok utca ilyen kővel volt burkolva és a nagy esőben mennyire csúszott. Ahogy beszélgetünk egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a kollégám egy helyben állva megbicsaklik. Először azt hittem, hogy rosszul lett. De szerencsére nem!

A következő látvány fogadott, ahogy utána kaptam és mindketten elestünk:

A víznyelő mellett kimosódott a talaj az idők során és valóságos üreg tátongott a föld alatt. Még szerencse, hogy nagyobb baleset nem következett be mivel ez egy autóbejáró alatt volt található. Bevallom férfiasan nagyon megijedtünk és a tulajdonos is azonnal megértette, hogy miért ázik a ház fala.

A szennyvízvezeték karbantartásával talán megelőzhető lett volna a baj, ha időben észrevesszük a hibát!