A dugulásért nagyon gyakran a lerakódott apró szemcsék felelnek. Ott van például a tetőlefolyó dugulás, ahol – időnként – a csapadékvíz rendszerbe került homok és kavics miatt nem tud elfolyni az esővíz. Jöhet a nagynyomású tisztítás vagy érdemes, mint korábban is említettük megrendelni a kamerás csődiagnosztikát. Higgyék el, megelőzhető a sokkal nagyobb bosszúság.

A mosogató szifon eldugulása tipikus házi baj, amelyet rendszerint az ügyes házigazdák meg is oldanak. Lecsavar, kiöblít, hányinger, visszacsavar, és már mehet is a következő mosogatás. A tapasztalat azonban az, hogy nagyon gyakran ez az egyszerű művelet is magában hordozza a bosszankodást. A visszacsavart, helyére került mosogató szifon csöpöghet, és máris menetrendszerűen érkezik a letolás: Még ennyit sem tudsz megcsinálni! Na igen, az egyszerűnek látszó feladat nem mindig olyan gyorsan megoldható. Lehet, hogy tömítést kell cserélni, máskor meg a hollandi menete lesz oda, vagyis sok méregtől óvhatjuk meg magunkat, ha ezt az egyszerűnek tűnő dolgot is rábízzuk a duguláselhárítókra.

Egyébként az egyik legfontosabb tanácsunk, hogy amint a tetőlefolyót is rendszeresen érdemes ellenőrizni, ne felejtsük el, hogy a saját szennyvízrendszerünket is időszakonként karban kell tartani: ehhez pedig hívják a duguláselhárítást, vagyis minket. Éjjel és napvilágnál, reggel vagy ötórai tea idején megyünk, és garanciával dolgozunk. Hívhatnak bennünket ünnepnapokon is, Akár az országhatáron túl is teljesítünk szolgálatot, mert nagyon sokan megbíznak bennünk. Eltömődött vezeték, csöpögés és használhatatlan lefolyó nem marad utánunk.

Kérdés, persze az is, hogy miért tömődik el idő, idő után a mosogató szifon vagy a mosdó lefolyó. Lehet, hogy a szifon csatlakozó csöveinek nincs meg a megfelelő lejtése. Ezt a házigazda kevésbé, de egy gyakorlott szakember, duguláselhárító azon nyomban észreveszi. Ráadásul ez rendszerint nem túl nagy munkával „meg is gyógyítható”. A szennyvízvezeték rejtettebb zugaiban azonban lehetnek még olyan részek, amelyek nem eléggé lejtenek, és magukban hordozzák a dugulás lehetőségét. Akár a súrolószerekben, akár a fogrémekben lévő apró szemcsék is megtapadhatnak a mosdó és a mosogató szifonban, a testünkről lekerülő és évek alatt lerakódó zsiradék is lehet az ágya. Ha rendszeresen ellenőriztetik a szennyvízvezetéket, időnként elvégzik a duguláselhárítók a karbantartást, akkor nyugodtan csukhatják magukra a mosdó és a konyha ajtaját.