A hibátlanul működő lefolyórendszerhez alapját a bizonyos időközönként elvégzett karbantartási munkálatok adják. Mivel a különféle szennyeződések folyamatosan rakódnak le a csöveken, a makacsabb dugulások elkerülése érdekében, olykor alapos tisztításra lehet szükség. Az alábbi bejegyzésben bemutatjuk azokat az okokat, amelyek a hétköznapok során duguláshoz vezethetnek, illetve sorra vesszük a lefolyótisztító szerek veszélyeit is.

Milyen anyagok miatt alakulhat ki a dugulást?

A lefolyórendszerekben a legtöbb akadályt a háztartásokban fellelhető anyagok okozzák. Ilyenek lehetnek például a takarításhoz használt vegyszerek, amelyek egyes alkotói idővel szilárd lerakódásokként jelenthetnek meg a csövek belső falán.

A konyhában leginkább a kávézacc és az apróbb ételmaradékok jelentenek veszélyt. Bár a lefolyóra helyezett szűrő nem engedi át a nagyobb darabokat, a kisebb részek ezen is átjuthatnak. A fürdőszobában gyakran kell számolni a hajcsomóval, a tisztasági törlőkkel és egyéb anyagokkal. Az olyan kozmetikai termékek, mint a samponok vagy a tusfürdők, a tisztítószerekhez hasonlóan megtapadhatnak a csöveken.

Mi nevezhető lefolyótisztító szernek?

A kisebb dugulások elhárítására manapság Ön rengetegféle lefolyótisztító szer közül válogathat. Bizonyos változataikat nem csak a szennyeződések feloldására, de megelőzésként a tisztításra is használhatja. Állagukat tekintve, szilárd és folyékony változatban érhetők el.

A lefolyótisztító szerek általában az alábbi felosztás szerint csoportosíthatók:

Lúgos szerek és veszélyei

Granulátumként és folyadékként is léteznek. Egyenlő arányban tartalmaznak hipót és lúgot, ez a legtöbb esetben nátrium vagy kálium hidroxidot jelent. A lefolyókba öntve sűrű hab képződik, ami képes teljesen kitölteni a csövet, így leoldva a falára tapadt szennyeződéseket. A lúgos szerek még az olyan makacs anyagokat is eltüntetik, mint a zsíros lerakódások, vagy a hajcsomók.

Veszélyei: A granulátumként kapható lúgos tisztítók a helytelen alkalmazás miatt beleköthetnek a lefolyókba. Fontos, hogy mindig a csomagoláson feltüntetett menetrend szerint járjon el! Itt ügyelnie kell az öblítéshez használt víz pontos mennyiségére is.

Savas szerek és veszélyei

A savas tisztítók leginkább kénsav alapúak és a zsírók mellett a WC papír gurigát, a cellulóz tartalmú papírt, valamint más hasonló anyagokat is el tudnak bontani.

Veszélyei: Ezek a szerek komoly kockázatokat is jelentenek. Fémekkel reakcióba lépve robbanásveszélyes hidrogéngáz keletkezhet, illetve a lefolyóban olyan gázok is létrejöhetnek, amelyek károsak az egészségre. A savas tisztítókat Önnek is mindig körültekintően kell használnia, és egyszerre csak kis mennyiségekben szabad adagolnia.

Hasznos tippek a lefolyószerek alkalmazásához

A nem jól használt lefolyótisztító szerek olyan komoly károkat is okozhatnak, amelyek miatt az egész lefolyórendszer cseréje szükségessé válhat. Éppen ezért a munka során Önnek fontos néhány alapvető szabályt és követelményt betartania:

  • Folyamatos szellőztetés abban a helyiségben, ahol a tisztítás zajlik

  • Védőfelszerelés használata: maszk, kesztyű, szemüveg szükséges. A savas szerek bőrrel érintkezve égési sérüléseket okozhatnak. A belélegzésük is tilos!

  • A tisztítószerek vásárlásakor ajánlott áttekintenie, hogy az adott termék milyen lefolyónál alkalmazható. A WC esetében sokszor külön tisztítószereket gyártanak, amelyek nem vethetők be a mosogatóknál.

  • Egyszerre soha és semmilyen körülmények között nem használható többféle tisztítószer. Az eltérő anyagok gyorsan reakcióba léphetnek egymással, balesetveszélyes helyzeteket teremtve.

A szakember segítsége

Amennyiben bizonytalan, vagy a boltokban kapható szerek nem hozták meg a várt eredményeket, kérje segítségünket! Harminc év munkatapasztalattal és a legmodernebb gépekkel állunk az Ön rendelkezésére. Gyors és megbízható szolgálatásainkat Budapesten, Pest megyében, Fejér megyében, Komárom-Esztergom megyében, valamint Nógrád megyében veheti igénybe.

Keressen minket bátran és bízza ránk a lefolyója gondjait!