A lefolyó általában hibátlanul és észrevétlenül működik. Általában. Ha nem, akkor eljött a „minden rossz” ideje. Nem lehet vécére menni, oda a kínkeserves mosogatásnak és nem lehet a gyereket fogat mosni küldeni, mert ugye a víznek el kellene folynia, de az a galád szennyes folyadék csak áll, habosodik és nem megy sehová, mikor ez lenne a dolga. A lefolyót rendesen észre sem vesszük, csak akkor tűnik fel, hogy egyáltalán van, ha elkezd „visszaköszönni”, lassan csordogál el a mosogatóvíz, vagy éppen tócsában áll a szennyvíz a konyhában. Lefolyótisztítás, csatornadugulás, szennyvízvezeték meghibásodás… Ilyenkor jövünk mi, persze csak akkor, ha hívnak bennünket. De lássák be, mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy minél gyorsabban, minél hatékonyabban és a lehető legkisebb felfordulással sikerüljön megszabadulni a dugulástól. Ha duguláselhárítás, akkor jövünk mi a szakértelemmel, a gyakorlattal és a megbízható, garanciális munkával.

Azt szinte kivétel nélkül meg szokták kérdezni a háziasszonyok, hogy mi okozza a szennyvízvezeték eldugulását? Ők biztosan mindenre nagyon vigyáznak, tisztínak, súrolnak, mint azt egy tiszta rendes házban illik. Igen, pont ez az. A lefolyótisztításra akkor van szükség, ha a például a súrolószer lassan, de biztosan megtapad a csővezetékekben. Azt hisszük, hogy a sok súrolópor hatékony a leégett rántással szemben, ez azonban nem igaz: a lehető legkevesebbet kell használni annak érdekében, hogy minél inkább elkerüljük a duguláselhárítást. A lefolyótisztítást – ilyetén módon – jobb szakemberekre, duguláselhárítókra bízni. Megpróbálkozhatunk a nagymamánál is használt gumiharangos pumpával. Sokszor elég is, amikor még a szennyvízcsőben viszonylag kevés a lerakódás. Lehet a házi praktikákra hagyatkozni, de a gyakorlat szerint a szak avatatlan beavatkozások ideig-óráig sem oldják meg a bajt. Nem azért, mert a ház gazdája nem lenne elég ügyes, de lássuk be, minden bajnak, így a lefolyódugulásnak is megvan a maga protokollja, kialakultak a szerszámai és a szakemberek is évek alatt szerzik meg a gyakorlatot, hogy azonnal lássák, hol és mi lehet a hiba.

Mit jelent ez?

Nos, úgy kell elképzelni a szennyvízcső belső falát, amely jó esetben teljesen sima, az előírt, szabványos belső mérettel rendelkezik. De, ha a korábban már említett odaégett rántást vesszük elő megint, akkor tudni kell, hogy abban a lábasban legalább két olyan anyag van, amely egy idő után megtapad a lefolyók falán. Először kell a zsiradék, amely lehet olaj és zsír, ezek közül talán a növényi olaj a makacsabb, szívósabb. A zsírt a forró folyadék könnyebben oldja, vagyis ha forrásban lévő vizet töltünk a lefolyóba az talán, egy kicsit leviszi. A duguláselhárító szakemberek százszor, ezerszer láttak már olyan csövet, amelynek a belső falára odatapad a zsiradék, és szép lassan beleragadnak az apró tisztítószer szemcsék is.

A lefolyótisztításra egyébként, a legtöbb esetben azért van szükség, mert a vízvezeték szerelő mesterek nem hagynak elég lejtést a lefolyócsöveknek. Ha kevés a hely a lábazatban vagy a födémben megpróbálják a lehető legkisebb lejtéssel a főcsővezetékbe kötni a szennyvízcsövet. Utána mindezt jól le is betonozzák, hogy ha baj van, nagyon nehéz hozzáférni. A duguláselhárító szakembereink szívesen adnak tanácsot, és elmondják azt is: az sem igazán tanácsos, hogy a sáros, homokos cipőt a mosdókagylóban tisztítjuk. Az agyagos föld, az apró homok ugyan úgy meg tud tapadni a lefolyóvezeték falán, mint a tisztítószer. Sőt, a duguláselhárító szakemberek azt tapasztalják, hogy nemcsak megtapad, hanem a betonhoz hasonlóan a szennyvízvezeték alsó részébe ”beleköt” az agyagos homok. Nos, ezt aztán egy pumpával onnan eltüntetni szinte lehetetlen. Hiába az összes házi praktika, ez olyan makacs szennyeződés, amely ellenáll házigazda tudományának, ehhez duguláselhárító szakemberre lesz szükség.

Ne késlekedjenek, hívjanak bennünket minél hamarabb, nehogy a szomszédot is eláztassák. Ki tudja, közben nem sérült-e meg a lefolyóvezeték csatlakozása, nem csordogál az alattunk lakó mahagóni asztalára a szennyvíz. Garanciával végezzük a munkát, gyorsan, precízen és ha lehet rombolás mentesen. Az előbb említett agyagos-sáros lerakódást a legtöbb esetben csak lefolyótisztító csőspirállal lehet kitisztítani. Vigyázat! Ez esetben sem érdemes a házi megoldásokhoz folyamodni. A duguláselhárító szakemberek számára készített csőspirál megfelelő szilárdságú, erős anyag. A lefolyótisztítás során nem sérti meg a csatlakozásokat – ennek kapcsán beszéltünk az előbb a garanciáról. És nem utolsó sorban ez a spirál biztosan nem törik bele a lefolyócsőbe, mert akkor aztán nincs mese, fel kell bontani az egész vezetéket. Ilyenkor szokott a gazda és az ő élete párja haja az égnek állni. A ház lakóinak frizurája pedig akkor veszti el fényes jellegét, amikor a betontörő kalapáccsal kivéssük a vezetéket. A jó tanács tehát így hangzik, ha dugulás, akkor duguláselhárító szakember kell.