Régi bérházakban ahol még ólom csövekből van az ivóvíz és a szennyvízhálózat, igen nagy gondot és problémát okoz a duguláselhárítás még a legtapasztaltabb duguláselhárító szakember számára is.

Az ólom cső egy igen makacs és agresszív anyag, még annak ellenére is, hogy milyen könnyen megmunkálható, hideg és meleg vagy akár folyékony állapotban is egyaránt.

De miért is olyan agresszív ez puha anyag?

Saját kérdésemben le is írtam a választ, a puha anyag a rejtély kulcsa, hisz nem kemény és még csak nem is rugalmas.

Duguláselhárítás közben ez a rugalmatlan könnyen akár alacsony hőfokon olvadó anyag, képlékennyé válik az acél duguláselhárító spirál forgása közben, így felveheti az acél spirál alakját és ezzel a lendülettel össze is tapadhat a két anyag. A spirált igen agresszívan magához ölelve tartja a szennyvízvezetékben és se ki, se be. A szennyvízhálózat bontásával lehet kiszabadítani a szerszámot. Sok esetben, ha épp régi házakban járok mindig meg is kérdezem a megrendelőtől tudja-e milyen anyagból van a szennyvízvezeték, hiszen a kiállások nem árulják el sőt, félre is vezethetnek.

Sokszor tapasztalom, hogy a műanyag vezeték a falban a kiállástól néhány centiméterre ólom csőbe torkollik. A rutintalan duguláselhárító szakember mit sem sejtve úgy áll a munkához mintha műanyag vezetékkel lenne dolga. Így könnyen meg is lesz a baj. Befelé haladva megolvad az ólom cső és mikor húzná vissza hirtelen a cső visszahűl és a munkaeszköz beszorul a vezetékbe. De nem minden esetben szorul be a spirál. Van, hogy visszajön és le is folyik a rendszer. Hónapok múlva lehet majd a falon tapasztalni azt, hogy vizesedik, tehát kilyukadt.

Nagyon kevesen ismerjük el azt, hogy lehetett a mi hibánk miatt és javítjuk ki a hibát.

Rutinosabb szaki, ha nem tudja milyen vezeték van a falban mindig ólom csőre gyanakszik és meg is teszi a szükséges lépéseket a veszély elkerülése érdekében. Ebben az esetben nem kell félni és nem lesz semmi baj a duguláselhárítás közben.

Szakembereink, sok ilyen és hasonló esettel találkoztak már, így nem érhet meglepetés bennünket munka közben.

Amennyiben tudja hogy ólom a szennyvízvezeték a lakásában hívjon minket bizalommal és megoldjuk a problémát!