Joggal tekinthetjük Érdet fővárosunk déli kapujának. A Budapesttől alig 10 kilométerre található település területe, valamint lakosságszáma is a közepes méretű fővárosi kerületekkel vetekszik. A megyei jogú városban változatos épületek találhatók, így a csatornatisztítással foglalkozók sokféle kihívással szembesülnek. Különösen azért, mert a város területének nagy részén ma is foghíjas a csatornával való ellátottság.

Üdülőteleptől a megyei jogú városig

Nagyjából 50 ezer évvel ezelőtt már megtalálhatók az emberi élet nyomai Érden. A régészek által felfedezett leletek egy része ma a híres városi Magyar Földrajzi Múzeumban tekinthető meg. A település első okleveles említése a 13. századra tehető. Habár ekkor még csak az Óvárosban laktak, ám az elkövetkezendő évszázadban területe és lakosságszáma egyaránt bővült. Ellenben, a török hódoltság idején – határközeli helyzete miatt – a város szinte teljesen elnéptelenedett, a település újraépítése csak a 18. században kezdődhetett meg.

Az egyesített Budapest 1873-as létrejötte után Érd város fejlődése felgyorsult. Részben a viszonylag olcsó telekárak, részben a közeli munkahelyekre való kedvező bejárási lehetőség miatt, az ország számos részéből érkeztek ide lakosok. Amíg kezdetben üdülőtelepként, addig a 20. század közepére már „Közép-Európa legnagyobb falvaként ismerték” a több tízezres lélekszámúra duzzadt települést.

Dinamikus fejlődése miatt a várost a hatvanas években 11 kerületre osztották, amely felosztás egészen a kétezres évekig megmaradt. Napjainkban azonban már nem a kerület számáról, hanem inkább a városrészek nevéről (pl. Ófalu, Parkváros stb.) lehet beazonosítani, hogy a város melyik részén is járunk.

Foghíjas csatornázottság – fejlődő szennyvízkezelés

Érd városának egészére jellemző, hogy a település változatos épületekkel rendelkezik. Amíg a város központjában tízemeletes panelházakból álló lakótelepet is találhatók, addig a kelkerületeket a földszintes családi házak uralják. Szakembereinket ezért elsősorban a kertesházakban jellemző problémákhoz, (pl. gyökérbenövés eltávolítása, emésztőgödör szippantása stb.) szokták hívni. Különösen azért, mert a település külterületein csak foghíjas a csatornázottság. Van, ahol egész utcák találhatók vezetékes ivóvíz, illetve rendes szennyvíz-elvezetés nélkül.

Napjainkban tehát Érd egyik legnagyobb problémája: a város alacsony csatornázottsága. Az adatok szerint a településen csak minden negyedik lakás rendelkezik kiépített csatornahálózattal. A 23 százalékos csatornázottsági arányával Érd, a környékbeli településekhez (Diósd, Tárnok) képest a legrosszabbul áll, miközben a három város közül a legnagyobb lakosságszámmal bír.

Habár az érdi szennyvízgyűjtőtelep az említett három település szennyvizeit fogadja, azonban további problémaként jelentkezik a jelenleg üzemelő gyűjtőhálózat rossz műszaki állapota.

Mindez különösen a csapadékos időszakokban tud gondot okozni. Ilyenkor nagy mennyiségű csapadék-, illetve szennyvíz érkezik az említett települések térségekből. Mivel a csapadék mennyisége szélsőséges határok között ingadozik, ezért jelenleg az érkező szennyvíz kezelése olykor üzemeltetési problémákat okoz.

Az Érdi Csatornamű Vízgazdálkodási Társulat ezért a jelenlegi szennyvíz-tisztító telep bővítését tervezi. Tervek szerint a szennyvíztelep több ütemben fog kiépülni, a kész épület integrálódni fog az egységes rendszerbe. A fejlesztést követően a szennyvíz-telep teljes területe mintegy 35000 m2 lesz.

Eredményes csatornatisztítás szolgáltatás egész Érd területén!

Vállalkozásunk mindenki számára hatékony csatornatisztítás szolgáltatást kínál Érden, a fővárosban, valamint a környező, mintegy 40 agglomerációs településen. Miután megtörtént a kapcsolatfelvétel, kollégáink átlagosan 30-60 percen belül a helyszínre érkeznek, hogy megkezdjék a csatorna tisztításával kapcsolatos feladatok ellátását. Szakembereink minden esetben korrekt díjszabású, előre megbeszélt árakkal dolgoznak, amelytől csak abban az esetben térnek el, hogyha a munka közben valamely lényeges körülmény – pl. falat kell bontani – megváltozik.

Amennyiben ilyen jellegű problémája akadt, úgy honlapunkon vagy telefonon keresztül várjuk megkeresését!