Mindenki találkozott már élete során azzal a kifejezéssel, hogy „májusi eső aranyat ér”, de vajon a duguláselhárító szakemberek is egyetértenek ezzel az állítással?

Ha kíváncsi, ez a közmondás miért nem állja meg a helyét ebben a szakmában, olvasson tovább!

Sok ember elmondhatja magáról, nincs tisztában, azzal, hogy az időjárás milyen mértékben befolyásolja a dugulások kialakulását. Azt sem feltétlenül tudják a laikusok, hogy, ha a lakásban kellemetlen lefolyószag terjeng, és a víz nem folyik le rendeltetés szerűen, azt nem csak házon belüli, hanem azon kívüli dugulás is okozhatja.

Mi az okozója a kültéri dugulásoknak?

Az esőelvezető csatornák,a csapadék elvezető rendszerek, aknák, és az udvaron található összefolyók, strang vezetékek dugulásait legtöbb esetben nem a szappan, kozmetikum, vagy zsírlerakódások okozzák, hanem sóder, falevelek, faágak, vagy a szél által összehordott, és eső által kimosott homok, amelyet a májusban nagy számban előforduló záporok/ zivatarok nagyban befolyásolhatnak, valamint a csatornához közel növő fák terebélyes gyökerei, amelyek növekedés közben betörnek a csatornarendszerbe. Ilyenkor jön jól a magas nyomású woma, amely változtatható fordulatszám mellett változó magas nyomás előállítására képes (50-300 bar, vagy ettől magasabb), így a cső teljes keresztmetszetét kitisztítja azoktól a szennyeződésektől, ágaktól, gyökerektől, amelyek a dugulást okozták, viszont abban az esetben, ha nem szeretnénk duguláselhárító szakembert hívni, az udvarunkon esetlegesen kialakuló dugulások miatt, mi magunk is tehetünk óvintézkedéseket a dugulás elkerülése érdekében.

Mit tehetünk ellenük?

Fontos szemmel tartanunk, hogy az erre a célra készült rácsok, fedelek mindig a helyükön legyenek, valamint az is, hogy az aknákat, és csapadék elvezető rendszereket kertészkedésünk során tisztántartsuk, karbantartsuk. Nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy nagyobb gyökérzetű növényeket a vízvezeték nyomvonalára ültetni szigorúan tilos, hiszen nagyon gyakran előfordul, hogy a dugulások okozói a növények betörő gyökerei, amelyek nem csak a dugulás kialakulása miatt károsak, hanem azért is, mert nagy mértékben károsíthatják az aknákat, csővezetékeket.

Más is okozhat dugulást?

A másik problémás terület ebben a témában a szennyvíztároló dugulása lehet, amelyen a szeszélyes időjárás cseppet sem segít. A nagyobb csapadékmennyiség (hóolvadás, folyamatos esőzés) bizony a szennyvíztárolót is veszélyeztetheti, hiszen, ha az telítődik vízzel, megakadályozhatja a szennyvíz erre a célra kialakított, rákötött tárolóba jutását, amelynek következménye, hogy a kommunális szenny felhalmozódása miatt alakul ki a dugulás.

Hogyan kerülhetjük el?

Ez a probléma nagyon egyszerűen elkerülhető, abban az esetben, ha szakemberek segítségével, rendszeresen kiszippantatjuk az emésztőgödrünk tartalmát. Fontos, hogy idejében felismerjük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy ürítenünk kell, ezzel megelőzve a kellemetlenségeket. Ilyen figyelmeztető jelek lehetnek a furcsa bugyogó, kortyogó hangok, valamint a kellemetlen csatornaszag, viszont arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nagyon egyszerűen, bármikor mi magunk is ellenőrizhetjük emésztőnk telítettségét, így elkerülhető, hogy plusz költség terhelje pénztárcánkat.

Ha mégis megtörténne a probléma, semmiképp se próbálkozzanak házi praktikákkal, hiszen a kültéri dugulások esetében ezek nem lehetnek hatásosak, hanem bátran keressenek az év bármely napján (ünnepnapokon is), bármely napszakban, hiszen senki sem tud olyan profin dugulást elhárítani, mint egy szakember, aki a megfelelő eszközök segítségével, gyorsan és hatékonyan nyújt megoldást bármilyen makacs problémáról legyen szó! Forduljon hozzám bizalommal a +3620/318-1614-es telefonszámon, a dugulaselharitass@gmail.com e-mail címen a nap 24 órájában, és látogasson el weboldalamra, hogy naprakész legyen szolgáltatásaimmal, praktikáimmal kapcsolatban.