Hogyan előzzük meg nyaralónkban a lefolyó okozta problémákat?

Bizony, a víkendházban eldugult vécé vagy mosdó kellemetlen perceket okozhat! De az ilyen problémák soha nem előzmények nélkül történnek, hiszen a lefolyó nem tud „magától”eldugulni. Ha azonban nem végezzük el idejekorán a csatorna tisztítását, akkor egy aprónak indult dugulás akár az egész nyaralásunkat is megkeserítheti!

Halogatott megoldások

Jól tudjuk, hogyha otthonunkban ilyesmi történik, akkor haladéktalanul, szakember segítségével kell elvégeznünk a lefolyó-, illetve a csatorna tisztítását. Ha azonban egy nyaralóról van szó, akkor sokan megfeledkezünk erről az aranyszabályról. Számos esetben így későbbre – akár a következő nyárra – halasztjuk a probléma orvoslását. Ilyenkor azonban a lefolyórendszerbe került szennyeződés már letapadt és megszilárdult, amelyet sokkal nehezebb – így költségesebb is – eltávolítani.

Súlyosbodó problémák

Nem csoda, ha a nyaralóknál az újra meg újra elduguló mosdó vagy vécé gyakran okoz gondot. Ami nem csak a megoldás állandó halogatás miatt történik, hanem azért is, mert ehhez a legtöbb víkendház tulajdonos gyors, ám kevéssé hatékony módszert választ.

Mivel nem állandóan használják az épületet, ezért a csatorna tisztítását – szakember helyett – maguk próbálják elvégezni. Ilyenkor rendszerint a legegyszerűbb megoldás mellett döntetnek, vagyis, az alapos csatornatisztítás helyett valamilyen folyékony szert vagy granulátumot öntenek a lefolyóba, amely kemikáliák nem fogják valóban orvosolni e problémát.

Kétségtelen, hogy ezek a lefolyótisztítók hatékonyan és agresszívan lépnek fel. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a boltban kapható vegyszerek a régebbi szennyeződéseket legtöbbször csak kiáztatják, de teljesen eloldani nem tudják. Nem is beszélve arról, hogyha valamilyen granulátum szerrel próbálkozunk, akkor a szemcsés állagú vegyszer belekötve a lefolyóba még nagyobb problémát okozhat.

Amikor már csak a szakember segíthet….

Amennyiben ezeket a szennyeződéseket nem sikerül maradéktalanul eltávolítanunk, akkor ismételt használat esetén a mosdó vagy a vécé, könnyebben fog újból eldugulni. Ekkor azonban már a probléma súlyosabb változatával kell szembenéznünk. Jobb esetben megússzuk azzal, hogy a magas nyomású WOMA-berendezéssel végeznek csatornatisztítást, amely hatékonyan el tudja távolítani a makacs és régi szennyeződéseket. Előfordulhat azonban, hogy az adott probléma már csak falbontással orvosolható. Ilyenkor több tízezer forintot is kifizethetünk a munkálatokért, nem is beszélve arról a felfordulásról, amely egy ilyen munka során történik.

Legjobb megoldás, a megelőzés!

Ebből is látszik, hogy egy komolyabban eldugult lefolyó esetén akár az egész nyaralásnak búcsút mondhatunk! Legjobb megoldás ezért, hogyha már a pihenés végén felkészítjük házunkat az őszi-téli időszakra, így megelőzve a nagyobb a problémák kialakulását.

Mindenekelőtt alaposan öblítsük át a lefolyórendszert, hogy minden szennyeződés kiürüljön a csővezetékből. Ügyeljünk rá, hogy a csatorna tisztítását, öblítését mindenhol – a mosogató, mosdó, padlóösszefolyó, vécé stb. – el kell végeznünk.

Ha nehezen folyna le a víz, akkor egy pár vödör víz gyors segítséget nyújthat. Ne felejtsük azonban, hogy megnyugtató megoldást csakis a szakszerű munka jelenthet. A vakáció befejeztével, illetve nagyjából egy hónappal a következő nyaralásunk előtt ezért érdemes szakemberrel is megnézetnünk a csatornarendszer állapotát.

Célszerű folyamatosan figyelnünk a szennyvíztároló szintjét is, hiszen a kertes házakban gyakori problémát okozhat a túlfolyás. Gondoskodnunk kell a tisztítóidomok, valamint a fordítóaknák időközönkénti öblítéséről is, amelyet a kerti locsolócső segítségével tehetünk meg. Ezeket a tanácsokat megfogadva elkerülhetjük, hogy kellemetlen meglepetés fogadjon bennünket, amikor családostul megérkezünk. A nyaralónkban található lefolyórendszer így már nem tudja megakadályozni az élményekkel teli pihenést, feltöltődést.

Minden jog fenntartva, magyarendre.hu