Emésztőgödörtől a szennyvízcsatornáig – Kérdések és válaszok

Egyik fontos mozzanata a dugulás elhárítási munkáknak az emésztőgödrök tisztítása, szippantása. A beszédes nevű „közműpótlót” elsősorban a csatornázatlan területeken szokták a szennyvíz elvezetésére, valamint tárolására alkalmazni. Bár az ilyen létesítmények a szennyvízcsatornához képest kevésbé modern eszközöknek tekinthetők, mégis több százezer vidéki ház kertjében találkozhatunk velük. Megfelelő működtetésére, valamint a kellő időben történő duguláselhárításra pedig kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Mi is az emésztőgödör?

Habár első pillantásra pusztán egy földbe ásott lyuknak tűnhet, valójában igen összetett szerkezetről van szó. Az emésztőtartály, amely a gödör belsejében elhelyezkedő betonból vagy acélból készült tartály az egész rendszer kulcsfontosságú része. Nagysága rendszerint 1 méter átmérőjű és 2-3 méteres mélységű, űrtartalma pedig rendszerint 4000 és 7000 liter között szokott lenni. Az emésztőgödör létrehozása ugyanakkor a szennyvízcsatornánál jóval nagyobb területet igényel, hiszen az impozáns méretű tartály megfelelő elhelyezésén túlmenően külön vízelvezető területet is kell biztosítanunk a rendszernek.

Hogyan is működik az emésztőrendszer?

Megszokott háztartási tevékenységeink során rengeteg hulladékot termelünk. Például a mosogatás folyamán keletkező ételmaradék a szennyvízzel keveredve távozik otthonunkból és jut el a csatornába vagy éppen az emésztőgödörbe. Mivel a szennyvíz kisebb-nagyobb szilárd részecskéket is tartalmaz, ezért ezek feldolgozása az emésztőgödörben történik, amely milliónyi hasznos baktériumot tartalmaz. A különféle mikroorganizmusok ugyanis olyan enzimeket termelnek, amelynek segítségével kisebb molekulákra bonthatják a szilárd részecskéket. A baktériumok így könnyebben tudják megemészteni a szennyeződéseket, az így keletkező szürkevizet pedig a talaj öntözésére is felhasználhatjuk

Miért kell szippantanunk az emésztőgödröt?

Mivel az emésztőgödörben található kisméretű szennyvíztisztító rendszer nem kapcsolódik a központi szennyvíztisztító rendszerekhez, ezért bizonyos időközönként ki kell üríteni annak tartalmát. Ahogyan a szennyvízcsatorna esetében, úgy az emésztőgödör fala is elzsírosodhat. Mivel mindez nagymértékben rontja a víz áteresztőképességét, ezért az ilyen rendszer egy idő után tudja megfelelően feldolgozni és elvezetni a szennyvizet. Ilyenkor az emésztőgödör megtelik, amelyen kizárólag az azonnali és professzionális duguláselhárítás képes segíteni.

Hogyan és milyen gyakran történik az emésztőgödör tisztítása?

Amíg a szennyvíz csatorna tisztítás során az elmúlt évtizedek során jelentős előrelépések történtek (pl. womaval való tisztítás), addig az emésztőgödör dugulás elhárítása folyamán ma is a jól bevált szippantó csövet használják. A duguláselhárítás gyakoriságának szükségességét az emésztő űrtartalma, a talaj nedvszívó képessége, valamint a használat mértéke fogja meghatározni. Egyes kereskedelmi forgalomban kapható szerekkel ugyanakkor meggyorsíthatjuk a rendszer tartalmának lebontását. A ritkábban szükséges duguláselhárítás okán így a szippantás is gazdaságosabban oldható meg.

Mire kell figyelnünk az emésztőrendszer létrehozása és működtetése során?

Igaz, hogy amennyiben az adott ingatlant alkalmanként használjuk, akkor az emésztőrendszer – még a csatornázás megléte esetén is – költséghatékonyabb alternatívának számíthat a szennyvízcsatornához képest. A szennyvízcsatornával szemben azonban nem mindenhol célszerű az emésztő építése. A magas talajvízzel rendelkező helyeken ugyanis egy-egy esőzés után a gödör könnyedén megtelhet, aminek következtében orrfacsaró bűz kíséretében áraszthatja el kertünket. Mivel pedig a hó elolvadások, az áradások vagy éppen a hirtelen lezúduló csapadék mindenkor komoly veszélyforrásnak számítanak, így érdemes rendszeresen vizsgálnunk az emésztőgödör vízszintjét, s még a problémák felmerülése előtt elvégeztetnünk a szükséges dugulás elhárítást.

Amennyiben kertünkben működő emésztőgödör található, akkor a szennyvízcsatornához képest még jobban kell figyelnünk arra, hogy milyen anyagok kerülhetnek bele. Ha ugyanis olyan nem lebomló szilárd hulladékok, mint például a cigarettacsikk, vagy éppen különféle higiéniás eszközök (tisztasági betét, fülpiszkáló stb.) is a rendszerbe jutnak, akkor könnyedén dugulást okozhatnak. A háztartásunkban előforduló növényvédő- és gyomirtó szerek pedig megölhetik a lebontásért felelős baktériumokat, sőt akár az emésztő teljes baktérium-tenyészetét is megsemmisíthetik.

Hogyan szüntessük meg az emésztőgödröt?

Mivel a szennyvízcsatornához képest kevésbé korszerű megoldás használata súlyosan szennyezheti környezetünket, ezért – a csatornázott otthonok esetén – akár rendeletben is előírhatják a szennyvízcsatornára való áttérést. Amennyiben úgy döntöttük, hogy a háztartási szennyvizet csatorna segítségével vezetjük el, akkor kötelező az emésztőgödröt megszüntetnünk és betemetnünk. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a továbbiakban nem károsítjuk vele környezetünket, valamint a használaton kívüli emésztőgödör nem válhat halálos balesetek forrásává sem.

További érdekes cikkek a duguláselhárításról