Gyökérvágás, csatorna gyökértelenítés, gyökérvágó.

Sajnos, ahogy elöregszenek a szennyvíz és esővíz csatornák, egyre gyakoribb problémát jelentenek a fák, bokrok és egyéb növényzetek gyökerei és az ezzel járó bosszúság, majd a gyökérvágási munka! Az úgynevezett hajszálgyökerek belenőnek még a legerősebb beton és gránit szennyvízvezetékbe is, annak hajszálrepedésein keresztül. A rosszul összeillesztett műanyagcsőbe egy befordult vagy kifelejtett gumigyűrű mellet is képes megtalálni az utat.

A fagyökérzet mivel a szennyvízvezetékben jó táptalajt talál, arra összpontosít, hogy minél nagyobb gyökérzetet tudjon növeszteni ezen a helyen, hisz annál több tápanyagot tud szerezni önmagának. Ezzel nekünk súlyos problémát okoz, a gyökérvágó szakembernek viszont egyre több munkát ad. Állandó dugulásokat okoz, miközben rongálja a lefolyó vezetéket. Képes annyira megerősödni, hogy akár a betont is eltöri, számos példa van erre: bizonyára járt már olyan helyeken, parkokban ahol a fagyökér a járdát fölnyomta és tönkretette. Gondolom látott már olyat is mikor egy egyszerű szobanövény szétnyomta növekedés közben a cserepet, vagy kirándulás közben a várfalakon megélő fákat is említhetném. Eleinte egy-két évente majd egyre sűrűbben kell majd gyökérvágó szakembert hívni, mivel soha nem adja fel a növekedést. Ilyenkor már csak időt tudunk nyerni és toljuk a vezeték csere időpontját.

A gyökérvágás komoly szaktudást igénylő mesterség! Óvatosan a lehető legnagyobb figyelemmel lehet a gyökérvágást végezni, ügyelve arra, hogy gyökérvágás közben nehogy nagyobb kárt okozzunk. Kezdő szakemberek könnyen veszélybe sodorhatják a felszerelésüket, ha nem kellő óvatossággal végzik a munkát. A gyökérvágó fej könnyen bele vág a gyökérzetbe, viszont nagyon nehezen ereszti azt, így fenn áll a veszélye annak, hogy beszorul az egész felszerelés, amit csak bontással lehet majd kiszabadítani. A gyökérzet eltávolítása csak megfelelő szakértelemmel végezhető feladat. A fák gyökérzetei belenőhetnek bármilyen anyagú, (beton, tégla, eternit, műanyag, gránit) szennyvízvezetékbe. A vezetékek és tisztító aknák illesztései jelentik a legkritikusabb pontokat, hiszen ott tud legelőször belenőni a gyökérzet!

A fák gyökérzetét nagyon nehéz kiirtani, ellenben semmi értelme a szép fát kivágni. Sajnos a kivágott fa gyökérzete a földben még akár több évtizedig is élve maradhat. A másik kritikus benövési pont a téglából épített, illetve a rosszul kibetonozott tisztítóakna. A téglák között a fugáknál és a repedéseknél nő be legtöbbször a gyökérzet. Amint megérzi a táptalajt, azonnal el kezd bokrosodni és erősödni. Nagy igyekezetében olyan erővel terjeszkedik, hogy még a beton csövet is képes eltörni.

Sok esetben a házak beton alapján keresztül is benő az épület alá. Nem egy esetben duguláselhárítás közben, elképesztő helyeken találkozunk fagyökérzettel, még úgy is, ha az udvaron, de még a környéken egy árva fa sem látható. Kellemetlen meglepetés érhet minket munka közben.

Amennyiben önnek egy megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező csatorna gyökértelenítést végző gyökérvágó, szakemberre van szüksége, hívjon minket bizalommal. Munka végeztével elmondjuk, hogy milyen szerekkel lehet vágás után kordában tartani, és a növekedésben lassítani a gyökérzetet.