A fúrt kutak nem örök életűek. Mint ahogy általában az épített szerkezetek esetében is szükség van az ellenőrzésre, karbantartásra. A családi házaknál egyre több helyen használják a kutak vizét öntözésre, itt-ott még az épület másodlagos vízrendszerét is kiépítik, a kutakból nyert víz akár mosakodásra vagy vécéöblítésre is használható. Ha jó a kút, és ha nem homokos a kút mélyéről fölszippantott víz. A fúrt kút eliszaposodhat, homok és törmelék kerülhet a csőbe vagy éppen a membránszivattyú szorul be a vezetékbe: mind-mind olyan hiba, amelyet házilag nehéz lenne megoldani.

A kútvizsgálatot, kútjavítást érdemes szakemberre bízni, hogy ne okozzunk még galibát. Ha beszorult a kútba a búvárszivattyúja, ha nem megfelelő, homokos, szennyeződéssel teli a víz, amit a szivattyú a felszínre hoz, akkor is keressen meg bennünket magyarendre.hu a duguláselhárítás, csőtisztítás és kútvizsgálat és a fúrt kút felújítás szakértője oldalon.

A duguláselharitasügyelet.hu éjjel nappal elérhető, hívhatnak bennünket este vagy akár a szundikálós délután is. A munkát Budapesten, az agglomerációban vagy az ország bármely pontján elvégezzük, garanciával, szakértelemmel, a lehető legrövidebb idő alatt. A fúrt kutak vizsgálatára akár egy-két évente is szükség lehet, attól függően, hogy milyen a víz minősége, mennyire homokos, a homok szemcséje mennyire nagy. Nem mindegy az sem természetesen, hogy milyen a beépített szivattyú, és tetejébe azt is figyelembe kell venni, hogy milyen mély a kút. Mindezek alapján mondhatjuk, hogy a kutak karbantartását kizárólag szakemberekkel érdemes végeztetni. Hozzáértő, tapasztalt munkásokat nálunk találnak, ezért ne is tétovázzanak, keressenek mielőbb bennünket!

A leggyakrabban akkor jön hozzánk hívás, amikor a vibrációs szivattyúk „befészkelik” magukat a 110 mm-es csőbe, nem látható helyen, kézzel elérhető pozícióban, hanem a cső legalján.

Hoppá, el is érkeztünk az egyik sarkalatos kérdéshez: hová kell telepíteni, beépíteni a búvárszivattyút?

Fontos feltétel, hogy ne teljesen a kút aljára kerüljön. Ha a kútfúrókra hallgatnak, akkor két-három méteres vízoszlopot minden esetben hagynak a szivattyúnak. Ha a duguláselhárítás munkatársait kérdezik, ők sem mondhatnak mást. A nagyon mélyre, a kút legaljára eresztett búvárszivattyú könnyen beszippanthatja a kút alján lévő szennyeződést, iszapos, homokos vizet küldhet a csővezetékbe és máris használhatatlanná válik a házi vízrendszer.

A dugulás a vízvezeték esetében is roppant kellemetlen tud lenni, akár a szennyvízcsövek esetében.

Mindkét esetben a duguláselhárítás a megoldás, magyarendre.hu, vagy a dugulsaelharitasugyelet.hu. Ezeket a honlapokat érdemes megkeresni.

A duguláselhárítás nem a házi fabrikálás része, aki eddig nem hitt ebben, néhány alapos kudarc esetében megtapasztalja, hogy a munkát csak szakemberre érdemes bízni. Itt van például az aprószemű homok, ami szabad szemmel nem látható, de a kerti locsolók nagy ellensége. Egy kitisztított, rendbe tett kút esetében sokkal kisebb a veszélye, hogy egy homokszem kerüljön az automata locsológépezetbe, tönkretéve az automatikus locsolórendszert.

Van, aki a nyári konyhában, hétvégi telken a vécétartályt is a kútból tölti. A tartály tűszelepe sem „szereti” az apró homokszemeket. A megoldás erre is a duguláselhárítás, nyáron és hóban, esőben vagy kánikulában, mi garanciával tesszük rendbe a fúrt kutat is. A legtöbbször, ahogy már korábban is mondtuk a kút csőoszlopába szorult szivattyúk miatt hívnak bennünket.

A membrános, vibrációs szivattyúk megannyi galibát okoznak, mindeközben joggal és sokan szívesen használják ezeket. A membránszivattyúk gazdaságos üzemeltetésűek, viszonylag nagy teljesítményűek és hosszú élettartamot garantál a gyártó, azonban a rezgésük bajt okoz egy vékony kútcsőben. A cső falához érő szivattyú valósággal fel- és eldörzsölheti a csövet, a cső kilyukad az iszap és a nagyobb homokdarabok is betódulnak, „partvonalra” küldve a házi vízrendszert. A rezgés miatt a membránszivattyú valósággal beáshatja magát az iszapba, vagy beékelődhet a kútcsőbe, onnan aztán házi praktikával kiszedni nagyon bajos, ha egyáltalán véletlen sikerül. A megoldás megint csak magyarendre.hu vagy keressék a dugulaselharitasugyelet.hu-t. A szivattyút a kútból véletlenül is ki lehet emelni, de csak nagy szerencsével.

A membránszivattyúknál nagyon gyakran a csatlakozó áramkábel és/ vagy a kiemelő kötél is el tud szakadni. ilyenkor a legjobb megoldás a duguláselhárításnál is alkalmazott csőkamerázás. Ahogy a föld alatt lévő szennyvízcsövet, úgy a fúrt kutat is érdemes kamerával felderíteni. Előfordulhat ugyanis, hogy a búvárszivattyút nem felfelé rángatva lehet a legkönnyebben kiemelni a kútból, hanem egy kicsit lefelé mozdítva, lenyomva szabadíthatjuk ki a legkönnyebben.

Mit is jelent a csőkamerázás?

A tévében, okostelefonokon is használatos, de annál jobb minőségű képet adó kamerát eresztünk a csővezetékbe. Először meg tudjuk állapítani a kútcső állapotát. Feltérképezzük centiről centire a cső belső falát: nincs-e beszakadva, nem sértette-e meg valamit, ahol a homok szennyeződés beáramolhat. Ezzel együtt természetesen körbe-körbe nézzük a lent ragadt szivattyú állapotát is. A kútvizsgálathoz lámpát is használunk, így aztán az ott nyert felvétel nagyon sok segítséget ad a szakembernek, arról nem beszélve, hogy érdekes és eltehető tanúbizonysága saját kutunknak. A cső és a szivattyú feltérképezésével együtt meg tudjuk határozni annak a módját is, hogyan emeljük ki a szivattyút. Egyébként a kamera abban is segít, hogy a szivattyúra rá tudjuk rögzíteni a kiemeléshez szükséges kötelet, drótot.

A kútvizsgálatot akár 300 métere mélységig is el tudjuk végezni, még akkor is, ha a kutak többsége nem mélyebb száz méternél, sőt inkább harminc méter alatti. A magyaendre.hu címen megtudhatják, hogy a munkát garanciával végezzük, kiszállási díjat nem számítunk fel, ha mi végezzük a munkát és megannyi elvégzett kútvizsgálás, kúttisztítás után mondhatjuk, hogy gyakorlatunk van a kutak rendbe tételében, nyugodtan hagyatkozhatnak ránk, hívjanak, keressenek bennünket az év minden napján. A használhatatlan szivattyú kiemelésén túl vállaljuk a kútcső megtisztítását is. Nagy teljesítményű szivattyúinkkal kiemeljük a szennyeződést, speciális berendezéseinkkel pedig kiiszapoljuk a kutat, hogy megint jól használható legyen: locsolásra, házi vízellátásra alkalmas vizet tudjanak belőle kiemelni.