avada-plumber@2x

A konyhai hulladék helyes felhasználásának módszerei

A felmérések szerint Európa államaiban a megvásárolt élelmiszerek közel 25%-a megy kárba. Ez azt jelenti, hogy egy ember évente körülbelül 76 kilogrammnyi felesleges élelemtől szabadul így meg. A hulladék egy része viszont a komposztálók és szemetesek helyett a lefolyóban köt ki, az ilyen jellegű hulladék eltüntetésnek viszont rövid és hosszútávon egyaránt negatív hatásai vannak.

Kerülje el a mosogató és a vécé dugulását!

A konyhában a főzés és az előkészítő munkálatok során rengeteg felesleges anyag keletkezhet. Gondoljunk csak a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásakor visszamaradó hulladékmennyiségre vagy a sütés után létre jött fáradt olajra. Sokan a nem kívánt szemetet egyszerűen a lefolyóba öntik, ami így nagyobb megterhelésnek van kitéve. A csövek ugyanis nem minden esetben képesek a rendszer további pontjai felé szállítani ezeket a szennyeződéseket.

A szilárdabb anyagok akár már a szifonokban és könyökhajlatokban elakadhatnak, viszonylag gyorsan okozva dugulást a lefolyóban. A kifőtt tészta, a kávézacc és a rizsszemek a súlyuknál fogva sem tudnak olyan könnyen távozni. A lefolyóba öntött száraz liszt különösen makacs duguláshoz vezethet, vízzel keveredve ragacsos és nehezen eltávolítható anyaggá válik.

A fáradt olaj és zsiradék, amellett, hogy megszilárdulva megtapad a csövek falán, a csatornába kerülve káros környezeti hatásokat eredményezhet. A felszínen úszó olajcseppek megnehezítik a szennyvíztisztító telepek munkáját, akadályozzák például a szennyező anyagok lebontásának folyamatát. Az élővizekbe kerülve pedig az olaj nem engedi, hogy az élőlények megfelelő mennyiségű oxigénhez juthassanak.

Mit lehet kezdeni a konyhában keletkező zöldhulladékkal?

A konyhai szemetet érdemes aszerint különválogatni, hogy komposztálásra alkalmas-e. A nem komposztálható hulladék a lefolyó helyett mindig a szemetesbe kerüljön, jobb esetben inkább a szelektív gyűjtőbe.

A használt sütőolajat ma már több hulladékudvaron vagy benzinkúton is átveszik. Feldolgozás után az olajból bioüzemanyag, illetve kenőalapanyag állítható elő. Ez egy rendkívül korszerű megoldás, ami nem mellesleg védi a környezetet a szennyeződéstől.

Bár a komposztálás elsősorban a kertes házban élők számára tűnhet tökéletes opciónak, napjainkban már a társasházak kisebb konyháiba is gyártanak olyan tárolókat, amelyekben komposzt készíthető. Ahhoz viszont, hogy a komposzt tápanyagdús legyen, fontos tisztában lenni a ládába helyezhető hulladék jellegével. A komposztba csak és kizárólag az alábbi zöldhulladék dobható:

  • zöldség és permetezéstől mentes gyümölcshéj
  • tojáshéj
  • kávézacc és a teásfilter tartalma
  • a díszkert gondozásából visszamaradt ágak, levelek és egyéb növényi hulladék
  • tintamentes papírdarabok
  • állati ürülék, kivétel, ha az húsevő állattól származik

A kész komposztot fel lehet használni a veteményeskertbe trágyaként, de a lakásban található dísznövények is szívesen veszik, ha a földjüket ezzel gazdagítják. Ha valakinek nincs lehetősége a komposztálásra, de szeretné jó helyre leadni az összegyűjtött zöldhulladékot, ajánlott a lakóhelye közelében felkeresni egy olyan telepet, ami kifejezetten a komposztálással foglalkozik.

Mit lehet tenni, ha már dugulás alakult ki a rendszerben?

A legtöbb dugulás otthoni módszerek segítségével könnyedén megszüntethető, a jól ismert lefolyótisztítószerek mellett házilag előállítható keverékkel is lehet próbálkozni. Ilyen például a szódabikarbóna és ecet elegye. Ehhez a szódabikarbónát a lefolyóba kell önteni, majd mehet rá óvatosan az ecet (vagy az azt helyettesítő citromlé).

A keletkező sűrű hab még a makacsabb szennyeződéseket is leoldja a csövek faláról. A műveletet nem csak dugulásokkor, de megelőzésre is ajánlott egy-két hetente megismételni.

Szakértő segítség

Amennyiben Önnek nem sikerült házilag megoldani a dugulást vagy a lerakódás a rendszer távolabbi, nehezen hozzáférhető pontjain keletkezett, cégünk több évtizedes tapasztal áll a rendelkezésére. A szolgáltatásainkat Budapesten és a környező megyékben kínáljuk, és modern eszközeinkkel bontás nélkül igyekszünk orvosolni a problémákat.

Keressen minket bizalommal, sürgős esetben hétvégén és ünnepnapokon is!

Lefolyó problémák: Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan tisztítható meg az elzsírosodott lefolyó?2023-05-24T09:27:47+02:00

Az elzsírosodott lefolyók tisztítása gyakran magában foglalja a zsíroldó szerek használatát, hogy eltávolítsa a zsírt és az olajat a lefolyó faláról. A forró víz használata is segíthet feloldani a zsírt és megkönnyíteni a lefolyását.

Hogyan tisztítható meg az eldugult lefolyó házilag?2023-05-24T09:27:00+02:00

Az eldugult lefolyók tisztítása házilag gyakran magában foglalja a háztartási termékek, például a szódabikarbóna és ecet használatát, hogy feloldja a dugulást. Ezenkívül a különböző lefolyótisztító eszközök, mint például a lefolyótisztító spirál, is hasznosak lehetnek.

Hogyan tisztítható meg a konyhai lefolyó?2023-05-24T09:25:53+02:00

A konyhai lefolyó tisztítása fontos a zsír, olaj és ételek maradványainak eltávolításához, amelyek eldugulást okozhatnak. A rendszeres tisztítás segít megelőzni a lefolyó eldugulását és a kellemetlen szagokat. A sütőpor és a forró víz kombinációja hatékony lehet a zsír és az olaj feloldásában.

Miért jön vissza a víz a lefolyóból?2023-05-24T09:25:15+02:00

Ha a víz visszajön a lefolyón keresztül, az azt jelzi, hogy valahol eldugulás van a csőrendszerben. Ez a probléma gyakran a mosogatóban vagy a fürdőszobában fordul elő, ahol a víz nem tud szabadon áramlani a csöveken keresztül. A szódabikarbóna nagyszerű természetes tisztítószer, amely segít feloldani a zsírt és az olajat a lefolyóban. Egyszerűen szórjunk egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

Miért jön fel a víz a padlóösszefolyón?2023-05-24T09:24:34+02:00

Ez a probléma általában akkor fordul elő, amikor a padlóösszefolyó eldugul, és a víz nem tud lefolyni. Ez gyakran a padlösszefolyóban felhalmozódó szennyeződések, például haj, szappan és egyéb anyagok miatt következik be. A lefolyótisztító eszközök, mint példáula lefolyótisztító spirál, hasznosak lehetnek ebben a folyamatban.

Miért jön vissza a víz a lefolyóból?2023-05-24T09:23:50+02:00

Ha a víz visszajön a lefolyón keresztül, az jelzi, hogy valahol eldugulás van a csőrendszerben. Ez a probléma gyakran a mosogatóban vagy a fürdőszobában fordul elő, ahol a víz nem tud szabadon áramlani a csöveken keresztül. A folyékony lefolyótisztítók kereskedelmi termékek, amelyeket kifejezetten a lefolyók tisztítására terveztek. Ezek a termékek gyakran tartalmaznak erős vegyszereket, amelyek feloldják a zsírt, az olajat és az ételek maradványait a lefolyóban.

Miért folyik le lassan a víz a zuhanytálcából?2023-05-24T09:23:13+02:00

Ez a probléma gyakran a haj, szappan és egyéb anyagok felhalmozódása miatt alakul ki a zuhany lefolyójában. Ezek az anyagok lassítják a víz lefolyását, és végül eldugulást okozhatnak. A só segíthet a dugulás feloldásában. Szórjunk egy csésze sót a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

Miért nem folyik le a víz a mosogatóban?2023-05-24T09:16:04+02:00

Ez a probléma általában akkor fordul elő, amikor az ételek maradványai, zsír vagy olaj felhalmozódik a lefolyóban, ami elzárja a víz útját. Ez idővel eldugulást okozhat, ami megakadályozza a víz lefolyását. A probléma megoldására használhatunk sütőport. Egyszerűen szórjunk egy csésze sütőport a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

További érdekes cikkek a duguláselhárításról

Go to Top