Ahogy a víz tisztán, áttetszőn természetes, úgy a csatornától is elvárhatjuk, hogy a lefolyó észrevétlen, akadálytalanul vezesse el a felesleges, használt vizet. A szennyvízcsatorna ma már kivétel nélkül szinte minden családi otthon része, még ha a legtöbbször nem is veszünk róla tudomást. A lefolyó, jó esetben szabadon utat enged a szennyvíznek. De vannak nem várt, kellemetlen helyzetek, amikor hiába húzzuk ki a mosogató dugóját, a zsíros, szennyes víz csak lomhán bugyborékol, de nem tudunk megszabadulni tőle. Nos, ilyenkor szokta befonni tüsi haját a háziasszony és „miért nem takarítottad ki a csövet” kiáltozással szalad élete párjához. Holott mindketten hibásak érte, vagy egyikük sem ludas a dugulásban.

Az ellenszer a hatékony duguláselhárítás. Nem lehet ugyanis tudni sokszor, hogy hol lehet a baj? Csak egy elakadt krumpli került a víz útjába? Na ne, azért ez tréfának is vicces: egy félbevágott burgonyát még senkinek sem sikerült letuszkolni a mosogató szűrőjén, keresztül passzírozni a bűzzáron és kicsit arrébb kotorni, hogy megszoruljon valamelyik csőkanyarulatban. A dugulás persze alattomos jelenség. Mindig ott jelentkezik, ahol a legnehezebb hozzáférni, hogy a duguláselhárító szakembereknek pödörni keljen egyet a bajuszukon, hogy ilyet még az életben nem láttak. Pedig akár hiszik akár nem a vicces szerelők még 360 fokos körívet is tettek már a lefolyórendszerbe. De nem is kell ilyen otrombaság, az egyenes csövek is el tudnak szennyeződni, hogy azokon már a házi praktikák vajmi keveset segítenek.

Jöhet a szakember, a duguláselhárítás. Télen-nyáron, Budapesten vagy az ország más részén, de a szomszédos országokban bárhol a rendelkezésére állunk.

A gyakorlat teszi ugyanis… Mi láttunk már ezer és ezer vezeték elzáródást és megvan hozzá a gyakorlatunk, hogy lehet ezektől a legkönnyebben megszabadulni. Tegyük fel, megpróbálja szabaddá tenni a víz útját. Vannak esetek, amikor hiába pumpál. Máskor a „szódaaktív” szerek nemcsak a dugulást marják és sokszor az sem derül ki, hogy hol lehet az eltömődés. Bízza ránk, szakemberekre: a legkorszerűbb gépekkel, a legkíméletesebben és a lehető leggyorsabban kiszabadítjuk a csövet a „fogságából”. Mert a csatorna tisztán jó, észrevétlen, mint a háttérzene. Haljuk a víz suhogását, minden rendben és nem is gondolunk arra, hogy bármi baj lehet.

De mitől dugul el a cső? Szokták volt feltenni a kérdést a dugulás elhárító szakembereinknek. A válasz nem egyszerű, de néhány példával akár még segítséget is tudunk adni, hogy elkerüljék a nagyobb bajt. A hangsúly legyen mindig a megelőzésen. Azt persze nem kérjük, hogy sohasem húzzák ki a dugót, ne engedjenek vizet a lefolyóba. De elkerülhető a szennyvízrendszer dugulása, ha a lehető legkevesebb zsíros folyadékot engedünk a csőbe. A zsír és az olaj nagy ellensége a tiszta csővezetéknek. A zsír nem oldódik a vízben, a felületén apró és nagyobb cseppekben úszik végig a szennyvízcsövön. Időnként azonban le-lecsippent belőle a kanyarulat, feltapad az összeköttetéseknél, egy kiálló résznél és máris hízni kezd. Apró porszemek tapadnak bele, nagyon szereti a súrolószer mikronnyi darabjait. A bioháziasszony, aki a szódabikarbónában és az ecetben hisz nem gondol rá, hogy a szer ugyanúgy apró szemcséket tartalmaz, amelyek a szennyvízelvezető vezetékben szintén beletapadhatnak a zsírfoltba, mint bármi más. A folt egyre nő, leszűkíti a vezeték átmérőjét, csökken a cső áteresztő képessége, a víz csordogálni fog és máris megvan az esélye annak, hogy valahol kialakuljon egy dugulás.

Érdemes tehát időről időre ellenőriztetni a vezetéket. Olyan ez, mint a kémény. A dugulás a szennyvízvezeték esetében is nagy bajjal tud járni. Gondoljunk csak bele, összerakjuk a mosnivalót, elindítjuk a mosógépet vagy a mosogatót, nyugodtan indulhatunk moziba, majd a robotháziasszony végez helyettünk, de egy dugulás esetén nemcsak a ruha vagy az öblös vörösboros pohár kap a vízfröccsből, hanem a konyha vagy az ebédlő is. Ha nem tud lefolyni a víz, majd kifolyik, rá a padlóra, szőnyegre. A duguláselhárítás a megelőzésnél, a rendszeres ellenőrzésnél kezdődik.

Bízza ránk a munkát. Adott esetben a legkorszerűbb száloptikás berendezéssel vizsgáljuk át a vezetékrendszerét, és ha kell, tisztítunk, ha nem akkor nyugodt lehet benne, hogy a csatorna tiszta, dugulás kialakulásának kicsi a kockázata. Ami persze nem azt jelenti, hogy véletlen nem adódik elzáródás. Vécébe engedett gatyák, pelenkát és félszemű mackók mindig lesznek, és ezek bármikor okozhatnak baj. De mi segítünk: duguláselhárítás éjjel nappal, Budapesten vagy az ország más részér, a hét minden napján. Ne feledje: a munkánkért mindig garanciát vállalunk.