avada-plumber@2x

Blockage removal techniques in old and new buildings

A duguláselhárítás mindig kihívást jelent, legyen szó régi vagy új építésű házakról. Azonban mindkét esetben specifikus problémákkal és megoldásokkal találkozhatunk. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk a legfontosabb különbségeket, valamint a leghatékonyabb technikákat, amelyek segíthetnek a dugulások megszüntetésében.

Különbségek a duguláselhárításban régi és új épületek esetében

Régi építésű házak esetén

Kihívások

 1. Elavult csövek: A régi épületekben gyakran találkozunk elavult csőrendszerekkel, amelyek anyaga lehet ólom, vas vagy agyag. Ezek az anyagok hajlamosak a rozsdásodásra és repedésekre.
 2. Gyökérbenövés: A régi csövek környékén gyakran található fák és növények gyökerei benőhetnek a csövekbe, ami komoly dugulásokat okozhat.
 3. Csővezetékek eltérései: A régi házak csővezeték-rendszerei sokszor nem felelnek meg a mai szabványoknak, és bonyolultabb útvonalakon haladnak.

Megoldások

 1. Csőkamerás Vizsgálat: Ezzel a technikával pontosan meghatározhatjuk a dugulás helyét és okát, ami különösen hasznos lehet az elavult csövek esetében.
 2. Unrooting: Speciális eszközökkel távolíthatók el a gyökerek a csövekből, így megszüntetve a dugulást.
 3. Csőbélelés: Az elavult és sérült csövek bélelése egy modern technika, amely lehetővé teszi a csövek javítását anélkül, hogy azokat ki kellene cserélni.

Duguláselhárítási Technikák Régi és Új Épületekben

Új építésű házak esetén

Kihívások

 1. Építési Törmelék: Az új épületek esetében gyakori probléma az építési törmelék, amely a csövekbe kerülhet és dugulást okozhat.
 2. Modern Anyagok és Technológiák: Az új csővezetékek gyakran műanyagból készülnek, amelyek bár tartósabbak, de speciális eljárásokat igényelhetnek a duguláselhárítás során.
 3. Szakszerűtlen Kivitelezés: Az új építkezéseknél előfordulhat, hogy a csővezetékeket nem megfelelően telepítik, ami hosszú távon dugulásokat eredményezhet.

Megoldások

 1. WOMA: Ez a technika hatékonyan távolítja el az építési törmeléket és egyéb szennyeződéseket a modern műanyag csövekből.
 2. Csővizsgálat és Karbantartás: Rendszeres ellenőrzések és karbantartások segítségével megelőzhetők a dugulások, különösen az újonnan telepített rendszerekben.
 3. Szakszerű telepítés ellenőrzése: Az új építkezéseknél fontos a csővezetékek szakszerű telepítése, amelyhez szakértői felügyelet szükséges.

Megelőző intézkedések a dugulások elkerülése érdekében

Régi építésű házak esetén

 1. Rendszeres Ellenőrzés: A csővezetékek rendszeres ellenőrzése és karbantartása segít időben felismerni a potenciális problémákat. A csőkamerás vizsgálatok különösen hasznosak lehetnek az elöregedett rendszerek állapotának felmérésére.
 2. Csőtisztítás: Érdemes rendszeres időközönként csőtisztítást végezni, hogy eltávolítsuk a felhalmozódott lerakódásokat és szennyeződéseket.
 3. Faültetés Megfontoltan: A csővezetékek közelébe történő faültetés elkerülése csökkenti a gyökérbenövés kockázatát.

Új építésű házak esetén

 1. Kivitelezési felügyelet: Az építkezés során a csővezetékek telepítését szakértői felügyelettel végezni, hogy biztosítsuk a szabványoknak megfelelő kivitelezést.
 2. Építési törmelék eltávolítása: A csővezetékekbe került építési törmelék azonnali eltávolítása megelőzi a dugulások kialakulását.
 3. Tudatos használat: Az új rendszerek tudatos használata és karbantartása, például a zsírok és olajok lefolyóba öntésének elkerülése, hozzájárul a dugulások megelőzéséhez.

Házilag alkalmazható duguláselhárítási technikák

Régi építésű házak esetén

 1. Baking soda and vinegar: Ez a hagyományos módszer segíthet a kisebb dugulások megszüntetésében. Öntsünk egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd adjunk hozzá egy csésze ecetet. Hagyjuk állni pár percig, majd forró vízzel öblítsük le.
 2. Lefolyótisztító spirál: Ez az eszköz hatékonyan eltávolíthatja a lerakódásokat és kisebb akadályokat a csővezetékekből.

Új építésű házak esetén

 1. Forró Vizes Öblítés: Időnként forró vízzel történő öblítés segíthet megelőzni a zsír és egyéb anyagok lerakódását a lefolyóban.
 2. Vegyszermentes Lefolyótisztítók: Az új csővezetékek megóvása érdekében érdemes környezetbarát, vegyszermentes lefolyótisztítókat használni.

Mikor kérjük szakember segítségét?

Bár számos házilag alkalmazható módszer létezik a dugulások megszüntetésére, vannak esetek, amikor mindenképpen szakember segítségét kell kérni:

 1. Makacs dugulások: Ha a házilag alkalmazott technikák nem vezetnek eredményre, szakemberre van szükség.
 2. Visszatérő problémák: Gyakori dugulások esetén érdemes professzionális ellenőrzést kérni, hogy feltárjuk a visszatérő problémák okát.
 3. Sérült csövek: Sérült vagy elöregedett csövek esetén a javítást vagy cserét csak szakember végezheti el szakszerűen.

Záró Gondolatok

A duguláselhárítás a régi és új épületekben egyaránt fontos feladat, amelyhez megfelelő ismeretekre és eszközökre van szükség. A megfelelő technikák és rendszeres karbantartás alkalmazásával azonban hatékonyan megelőzhetők és kezelhetők a dugulások. Mindig érdemes szakember tanácsát kérni, ha bizonytalanok vagyunk a teendőkben, hogy hosszú távon biztosítsuk a csővezetékek zavartalan működését.

A megelőzés és a tudatos használat kulcsfontosságú, legyen szó régi vagy új építésű házról, így elkerülhetjük a nagyobb problémákat és biztosíthatjuk otthonunk komfortját.

You need help? Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Drain problems: Frequently Asked Questions

How to clean a greasy drain?2023-05-24T09:27:47+02:00

Cleaning greased drains often involves the use of degreasing agents, to remove grease and oil from the drain wall. Using hot water can also help dissolve the grease and make it easier to drain.

How to clean a clogged drain at home?2023-05-24T09:27:00+02:00

Cleaning clogged drains at home often involves household products, for example, using baking soda and vinegar, to unclog. Also, different drain cleaning tools, such as the drain cleaning spiral, can also be useful.

How to clean a kitchen drain?2023-05-24T09:25:53+02:00

Cleaning the kitchen drain is important for grease, to remove oil and food residues, which can cause clogging. Regular cleaning helps prevent drain clogging and unpleasant odors. A combination of baking powder and hot water can be effective in dissolving grease and oil.

Why does water come back from the drain?2023-05-24T09:25:15+02:00

If the water comes back through the drain, it indicates that, that there is a blockage somewhere in the pipe system. This problem often occurs in the sink or bathroom, where water cannot flow freely through the pipes. Baking soda is a great natural cleaner, which helps dissolve grease and oil down the drain. Simply sprinkle a cup of baking soda down the drain, then pour a cup of hot water over it, and leave it on for a few minutes, before rinsing.

Why does water come up in the floor drain?2023-05-24T09:24:34+02:00

This problem usually occurs when, when the floor drain gets clogged, and the water cannot drain. This is often dirt that accumulates in the floor drain, such as hair, it occurs due to soap and other substances. The drain cleaning tools, such as the drain cleaning spiral, can be helpful in this process.

Why does water come back from the drain?2023-05-24T09:23:50+02:00

If the water comes back through the drain, it indicates, that there is a blockage somewhere in the pipe system. This problem often occurs in the sink or bathroom, where water cannot flow freely through the pipes. Liquid drain cleaners are commercial products, which are specially designed for cleaning drains. These products often contain harsh chemicals, which dissolve fat, oil and food residue down the drain.

Why is the water draining slowly from the shower tray??2023-05-24T09:23:13+02:00

This problem is often the hair, it forms due to the accumulation of soap and other substances in the shower drain. These substances slow down the flow of water, and can eventually cause clogging. Salt can help unclog the blockage. Sprinkle a cup of salt down the drain, then pour a cup of hot water over it, and leave it on for a few minutes, before rinsing.

Why is the water not draining in the sink??2023-05-24T09:16:04+02:00

This problem usually occurs when, when food remains, grease or oil accumulates in the drain, which blocks the path of water. This can cause clogging over time, which prevents water from draining. We can use baking powder to solve this problem. Simply sprinkle a cup of baking powder down the drain, then pour a cup of hot water over it, and leave it on for a few minutes, before rinsing.

More interesting articles on unclogging

Go to Top