Ha Ön is tapasztalt már dugulást, vagy csatornaszagot az otthonában, tudja, mennyire fontos kiváltó okok feltárása és a gyors problémamegoldás.

Ebben a posztban ismertetjük, milyen tényezők állhatnak a kellemetlenségek hátterében és bemutatjuk azokat a házi módszereket, amelyek hatékony segítséget jelenthetnek a leküzdésükben.

Mi okozhat dugulást?

A csatornákban keletkező dugulásokat főleg a lefolyókba öntött anyagok és azok maradványai idézik elő. A konyhában ilyenek lehetnek például a kávézacc, a liszt, a zsíros szennyeződések és az apróbb szemű ételek. A lisztre különös figyelmet kell fordítani, ugyanis vízzel keveredve könnyen megdagad a csövekben.

A fürdőszobákban hasonlóan működnek a krémes állagú kozmetikai termékek, a hajcsomók, a sűrűbb folyékony szappanok, illetve a különféle vegyszerekből visszamaradó lerakódások. Olykor pedig a rosszul hígított duguláselhárítási szerek kristályos formát öltve, maguk okoznak akadályokat. A WC-ben elsősorban női tisztasági kellékek, a túlzott mértékben használt nedves törlőkendők, és a nem megfelelő mennyiségű öblítő víz eredményezhetnek gondokat.

Ezek mellett ritkán, de előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a nem jól telepített csatornarendszer miatt alakulnak ki rendszeres dugulások. Hiba lehet többek között a csövek rosszul megválasztott lejtési szöge, vagy az indokolatlanul alkalmazott derékszögű könyökívek beépítése is.

Mi miatt terjedhet csatornaszag a lakásban?

Sokan úgy vélik, a csatornaszag terjengése a lakásban a takarítás hiányából adódik. Ez azonban korántsem igaz, a lefolyókból visszaáramló gázoknak ugyanis nem sok köze van a higiéniához. Akár azoknál is megjelenhet, akik precízen ügyelnek a környezetük tisztaságára.

A bűzös szagok kialakulásáért egyrészt a fentebb már említett szennyeződések, másrészt a szagelzáró berendezések hiánya, vagy hibás működése tehető felelőssé. Az utóbbiak közül a leggyakrabban a csapok és zuhanyzók alatt található szifon körül alakulnak ki problémák. Ebben folyamatosan víz áll, ami egyfaja akadályt képez a csatornából visszakívánkozó gázok előtt. Ha ez a szifon valamilyen oknál fogva kilyukad, eltömítődig vagy a ritka használatból adódóan kiszárad, a csatornaszag könnyedén feltörhet a lakásba.

Dugulás és csatornaszag megszüntetés otthoni módszerekkel

A kisebb dugulásokat és a ritkán jelentkező csatornaszagot Ön akár házi szerek segítségével is megpróbálhatja kezelni. Az elkészítésükhöz nem lesz másra szüksége, mint a háztartásában fellelhető alapanyagokra.

A szódabikarbóna és ecet keveréke

A szódabikarbóna és az ecet tisztító, szagtalanító hatásait már a dédanyáink is ismerték abban a korban, amikor még nem volt olyan egyszerű leugrani a boltba vegyszerért. Ráadásul a kettő anyag elegyének van még egy nagyszerű tulajdonsága.

Mivel a szódabikarbóna lúgos, az ecet pedig savas, a találkozásukból egy olyan semleges hab képződik, ami nem marja a csövek falát. A lerakódásokat viszont képes gyorsan leoldani és a szagokat is eltünteti. A művelet könnyen elvégezhető, ahogy ezt az alábbi videóban is láthatja.

A forró víz zsíroldó ereje

A forró víz különösen a konyhai zsíros lerakódások megszüntetésénél válhat hasznára. Mielőtt bármilyen szert öntene a lefolyóba, érdemes ezzel átöblítenie a rendszert.

Citromlé és só használata

A citromléből és sóból álló keverék nem csak a szennyeződéseket oldja fel, de kellemes illatával a lefolyót is frissen tartja. A kikeverésnél Önnek annyi sót kell adagolni a citromléhez, hogy egy kissé folyékonyabb állagú szert kapjon.

A csőgörény

A csőgörény szintén olyan eszköz, ami nem marja ki a vezetékeket és a használatához sem szükséges komolyabb szaktudás. Önnek sem árt egyet beszereznie, hiszen a legtöbb dugulással szemben hatékony megoldást jelent.

Mit tehet, ha a házi praktikák sem hoztak megoldást?

Ha makacs dugulással, vagy folyamatos csatornaszaggal küzd, érdemes szakember segítségét kérnie. Cégünk modern felszereléssel és több évtizedes munkatapasztalattal áll a rendelkezésére. Keressen minket bátran a megadott elérhetőségeken!