Nekünk, Európában élő embereknek mindennapjaink szerves részét képezi a víz és a víz felhasználása. Bármikor tiszta ivóvízhez juthatunk, amikor csak kedvünk tartja, azonban ez nincs mindenhol így a világon, manapság is számos helyen küzdenek az ivóvíz hiányával. Mint tudjuk, bolygónk vízkészletének csupán két százaléka iható, és ez is rohamosan fogy. Félő, hogy 15 év múlva bekövetkezhet az az időszak, amikor Földünk lakosságának kétharmada nem jut majd tiszta ivóvízhez, ezért nagyon fontos, hogy ne pazaroljuk a vizet, mert míg nekünk ez természetes, másnak kincset ér.

Egy négytagú család évente 120 köbméter vizet is elhasználhat, mely mind szennyvízként végzi a csatornában, ezért nem csak környezetvédelmi okokból, hanem spórolás szempontjából is érdemes odafigyelnünk, mikor és mennyi vizet használunk!

Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet a szennyvizet a leghatékonyabban felhasználni, maradj velünk!

Mi az a fekete és szürkevíz?

A háztartásban és iparban használt szennyvizeket két csoportra lehet osztani: megkülönböztethetünk szürkevizeket és feketevizeket. A különbséget a szennyeződés jellege adja meg. Feketevizeknek nevezzük a WC öblítésekor keletkezett vizet, mely tele van baktériummal, így nem használható fel újra. Sokszor feketevíznek minősítik a mosogatásból származó szennyvizet is, hiszen abban is fellelhetőek szerves anyagok, baktériumok az ételmaradékoknak köszönhetően.

A szürkevíz ezzel szemben mosásból, fürdésből, tisztálkodásból származik, olajat, zsiradékot, szappanmaradékot tartalmaz, így megfelelő tárolás és kezelés mellett újrahasznosítható, de nem iható. Szürke szennyvíznek minősül az  összegyűjtött esővíz is, mely szintén szennyezett, azonban a háztartási szennyvízhez képest jóval kisebb mértékben, így felhasználása tisztítás nélkül is lehetséges.

Szennyvízfelhasználás?!

Szürkevíz felhasználása?

Mint, ahogyan fentebb is írtuk, a szürkevíz felhasználása lehetséges, ám felhasználása előtt több szempontot is figyelembe kell vennünk. Meg kell vizsgálnunk a szennyvíz összetételét, hogy milyen mennyiségben tartalmaz olajat, szappanmaradékot, zsiradékot és festékmaradványokat.

Tipp: Amennyiben a szürkevizet tudatosan fel szeretnénk használni, például növények öntözésére, használjunk természetes összetevőkből készülő kozmetikumokat, takarítószereket, mosogatószert, mely nem károsítja a növényeket!

Szürkevíz tárolása

Fontos, hogy a szürkevizet elkülönítve gyűjtsük, szűrjük, tároljuk, valamint fertőtlenítsük! Ha nem rendelkezünk szürkevíz tároló rendszerrel, akkor időben használjuk fel (24 órán belül), hiszen a szürke szennyvízben lévő baktériumok elszaporodása megnövelheti a fertőzés veszélyét!

Nem árt figyelembe venni a szennyvízösszegyűjtő rendszer kapacitását sem, hiszen a nagymértékű szennyvízcsökkenés olyan problémákhoz vezethet, mint a dugulás. Győződjünk meg róla, hogy elegendő szennyvíz van benne a megfelelő működéshez!

Ezek lettek volna a szennyvíz hatékony felhasználásával kapcsolatos tippjeink, ha szeretnél többet megtudni a szennyvízről és a BIO szennyvíztisztító berendezésről, akkor kattints előző cikksorozatunkra, melyből megtudhatod a választ a kérdéseidre!

Duguláselhárításra lenne szükséged? Ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot a kapcsolat menüpontban található e-mail címen, vagy telefonszámon és mi ingyen házhoz megyünk, elhárítjuk a problémát és munkánkra garanciát vállalunk!

További érdekes cikkek a duguláselhárításról