avada-plumber@2x

How to prevent dishwasher clogging?

A rohanó világban a mosogatógép minden háztartásban jó társ a hétköznapokban. Talán nem meglepő, hogy a prototípus kifejlesztése egy amerikai hölgy nevéhez köthető. Bár Josephine Cochrane megtehette, hogy alkalmazottakra bízza a házimunkát, mégsem volt elégedett az elvégzett munkával, így szükségét érezte a gép megalkotásának. Cselédlányai ugyanis nem voltak túl ügyes kezűek így szép számmal törtek a poharak és tányérok a háztartásában, melynek hatására úgy döntött, készít egy masinát, melynek használatával minimálisra csökkentheti a törött étkészletek számát, a tányérok és poharak biztonságban lehetnek tiszták.

A szerkezetben a mosatlan edények rögzítve voltak és egy alulról feltörő, forró vízsugár tisztította őket. Josephine találmánya kezdetben csak étterem és szálloda tulajdonosok körében volt népszerű, ám az 1950-es években egyre több amerikai háztartásban volt megtalálható. Az automatizált változat rövid időn belül az egész világon elterjedt.

Miért dugulhat el a mosogatógép?

A mosogatógép, akárcsak más lefolyó, megfelelő karbantartás hiányában eldugulhat. A szennyeződéseket azonban nem csak azért érdemes eltávolítani, mert így a gép újra használhatóvá válik, hanem az egészségügyi szempontok miatt is. A pangó vízben, különösen a nyári időszakban könnyen elszaporodhatnak a különféle baktériumok.

Most clogging az eltömítődött szűrő környékén keletkezik. A szűrő feladata egyszerű, a mosogatás során az edényekről leváló ételdarabkákat fogja fel. Ha azonban nincs bizonyos időközönként megtisztítva, nem engedi lefolyni a mosogatógépből a vizet.

Ugyanakkor a nagyobb gondot nem a szűrőben, hanem a rendszer távolabbi részében keletkező akadályok jelentik. A rosszul visszahelyezett szűrő alatt például gyorsan áthaladnak a szennyeződések a lefolyó irányába. In case, has a filter tisztítása után sem szűnik meg a dugulás, szakember segítsége nélkül nem érdemes a gép szétszerelésével foglalkoznunk, hiszen nagyobb kárt okozhatunk, mint amivel eredetileg szemben álltunk.

Hogyan előzhető meg a mosogatógép dugulása?

Hogyan lehet megtisztítani a mosogatógép szűrőjét?

A mai modern mosogatógépek általában sípoló hanggal jelzik, ha működés közben valamilyen probléma lép fel. Amennyiben a gép ajtaját kinyitva látszik, hogy a víz nem tudott lefolyni, első körben a szűrő eltömítődésre kell gyanakodnunk. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha nagyobb mennyiségű ételmaradék kerül a vízbe. Ilyenkor a felesleges víz kimerése után, el kell távolítanunk a szűrőt és meg kell tisztítanunk a beleragadt ételmaradékoktól.

Despite, hogy a szűrő védi a lefolyót a nagyobb méretű maradékoktól, a zsíros mosogatóvíz akadály nélkül átfolyik rajta. A zsíros lerakódásból pedig idővel iszapos réteg keletkezik a leeresztő tömlő falán. A dugulás megelőzése érdekében ezt a tömlőt olykor el kell távolítanunk, majd egy erősebb vízsugárral történő átmosás után vissza kell helyeznünk a masinába.

Amennyiben a dugulás a szűrő visszahelyezése után sem szűnik meg, esetleg más lefolyóknál is hasonló jelenség tapasztalható, a házi megoldások már nem lesznek elegendőek. Ekkor mindenképpen szerelő segítségéhez kell fordulnunk, aki a szaktudása mellett a probléma megoldásához szükséges eszközökkel is rendelkezik.

Hasznos tanácsok a mosogatógép dugulásának megelőzéséhez

Mint minden lefolyónál, a mosogatógépnél is a megelőzés a legfontosabb. A dugulások elkerüléséhez csupán néhány gyakorlati tanácsot szükséges megfogadnunk:

  • A mosogatógépbe helyezés előtt minden ételmaradékot el kell távolítani az edényekről! A rizsszemek különösen gyorsan össze tudnak állni a szűrő felületén.
  • El kell távolítanunk minden címkét az új edényekről, tányérokról és poharakról! A leázó papírmaradványok duguláshoz vezethetnek.
  • Alacsony hőfokú mosogatásnál a tabletta helyett folyékony állagú mosogatószer használata javasolt, ugyanis a tabletta szemcséi a langyosabb vízben kevésbé oldódnak fel.
  • A mosogatógép tisztítására az erre a célra kifejlesztett vegyszereket használjuk!

Amennyiben Budapesten és a környező megyékben anti-clogging vagy nagynyomású women csatornatisztításra lenne szüksége, keressen minket bátran a megadott elérhetőségek valamelyikén! A nap 24 we are at your service, sürgős esetekben akár ünnepnapokon is kiszállunk, we guarantee our work!

Drain problems: Frequently Asked Questions

How to clean a greasy drain?2023-05-24T09:27:47+02:00

Cleaning greased drains often involves the use of degreasing agents, to remove grease and oil from the drain wall. Using hot water can also help dissolve the grease and make it easier to drain.

How to clean a clogged drain at home?2023-05-24T09:27:00+02:00

Cleaning clogged drains at home often involves household products, for example, using baking soda and vinegar, to unclog. Also, different drain cleaning tools, such as the drain cleaning spiral, can also be useful.

How to clean a kitchen drain?2023-05-24T09:25:53+02:00

Cleaning the kitchen drain is important for grease, to remove oil and food residues, which can cause clogging. Regular cleaning helps prevent drain clogging and unpleasant odors. A combination of baking powder and hot water can be effective in dissolving grease and oil.

Why does water come back from the drain?2023-05-24T09:25:15+02:00

If the water comes back through the drain, it indicates that, that there is a blockage somewhere in the pipe system. This problem often occurs in the sink or bathroom, where water cannot flow freely through the pipes. Baking soda is a great natural cleaner, which helps dissolve grease and oil down the drain. Simply sprinkle a cup of baking soda down the drain, then pour a cup of hot water over it, and leave it on for a few minutes, before rinsing.

Why does water come up in the floor drain?2023-05-24T09:24:34+02:00

This problem usually occurs when, when the floor drain gets clogged, and the water cannot drain. This is often dirt that accumulates in the floor drain, such as hair, it occurs due to soap and other substances. The drain cleaning tools, such as the drain cleaning spiral, can be helpful in this process.

Why does water come back from the drain?2023-05-24T09:23:50+02:00

If the water comes back through the drain, it indicates, that there is a blockage somewhere in the pipe system. This problem often occurs in the sink or bathroom, where water cannot flow freely through the pipes. Liquid drain cleaners are commercial products, which are specially designed for cleaning drains. These products often contain harsh chemicals, which dissolve fat, oil and food residue down the drain.

Why is the water draining slowly from the shower tray??2023-05-24T09:23:13+02:00

This problem is often the hair, it forms due to the accumulation of soap and other substances in the shower drain. These substances slow down the flow of water, and can eventually cause clogging. Salt can help unclog the blockage. Sprinkle a cup of salt down the drain, then pour a cup of hot water over it, and leave it on for a few minutes, before rinsing.

Why is the water not draining in the sink??2023-05-24T09:16:04+02:00

This problem usually occurs when, when food remains, grease or oil accumulates in the drain, which blocks the path of water. This can cause clogging over time, which prevents water from draining. We can use baking powder to solve this problem. Simply sprinkle a cup of baking powder down the drain, then pour a cup of hot water over it, and leave it on for a few minutes, before rinsing.

More interesting articles on anti-clogging

Go to Top