avada-plumber@2x

Hogyan előzhető meg a mosogatógép dugulása?

A rohanó világban a mosogatógép minden háztartásban jó társ a hétköznapokban. Talán nem meglepő, hogy a prototípus kifejlesztése egy amerikai hölgy nevéhez köthető. Bár Josephine Cochrane megtehette, hogy alkalmazottakra bízza a házimunkát, mégsem volt elégedett az elvégzett munkával, így szükségét érezte a gép megalkotásának. Cselédlányai ugyanis nem voltak túl ügyes kezűek így szép számmal törtek a poharak és tányérok a háztartásában, melynek hatására úgy döntött, készít egy masinát, melynek használatával minimálisra csökkentheti a törött étkészletek számát, a tányérok és poharak biztonságban lehetnek tiszták.

A szerkezetben a mosatlan edények rögzítve voltak és egy alulról feltörő, forró vízsugár tisztította őket. Josephine találmánya kezdetben csak étterem és szálloda tulajdonosok körében volt népszerű, ám az 1950-es években egyre több amerikai háztartásban volt megtalálható. Az automatizált változat rövid időn belül az egész világon elterjedt.

Miért dugulhat el a mosogatógép?

A mosogatógép, akárcsak más lefolyó, megfelelő karbantartás hiányában eldugulhat. A szennyeződéseket azonban nem csak azért érdemes eltávolítani, mert így a gép újra használhatóvá válik, hanem az egészségügyi szempontok miatt is. A pangó vízben, különösen a nyári időszakban könnyen elszaporodhatnak a különféle baktériumok.

A legtöbb dugulás az eltömítődött szűrő környékén keletkezik. A szűrő feladata egyszerű, a mosogatás során az edényekről leváló ételdarabkákat fogja fel. Ha azonban nincs bizonyos időközönként megtisztítva, nem engedi lefolyni a mosogatógépből a vizet.

Ugyanakkor a nagyobb gondot nem a szűrőben, hanem a rendszer távolabbi részében keletkező akadályok jelentik. A rosszul visszahelyezett szűrő alatt például gyorsan áthaladnak a szennyeződések a lefolyó irányába. Abban az esetben, ha a szűrő tisztítása után sem szűnik meg a dugulás, szakember segítsége nélkül nem érdemes a gép szétszerelésével foglalkoznunk, hiszen nagyobb kárt okozhatunk, mint amivel eredetileg szemben álltunk.

Hogyan előzhető meg a mosogatógép dugulása?

Hogyan lehet megtisztítani a mosogatógép szűrőjét?

A mai modern mosogatógépek általában sípoló hanggal jelzik, ha működés közben valamilyen probléma lép fel. Amennyiben a gép ajtaját kinyitva látszik, hogy a víz nem tudott lefolyni, első körben a szűrő eltömítődésre kell gyanakodnunk. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha nagyobb mennyiségű ételmaradék kerül a vízbe. Ilyenkor a felesleges víz kimerése után, el kell távolítanunk a szűrőt és meg kell tisztítanunk a beleragadt ételmaradékoktól.

Annak ellenére, hogy a szűrő védi a lefolyót a nagyobb méretű maradékoktól, a zsíros mosogatóvíz akadály nélkül átfolyik rajta. A zsíros lerakódásból pedig idővel iszapos réteg keletkezik a leeresztő tömlő falán. A dugulás megelőzése érdekében ezt a tömlőt olykor el kell távolítanunk, majd egy erősebb vízsugárral történő átmosás után vissza kell helyeznünk a masinába.

Amennyiben a dugulás a szűrő visszahelyezése után sem szűnik meg, esetleg más lefolyóknál is hasonló jelenség tapasztalható, a házi megoldások már nem lesznek elegendőek. Ekkor mindenképpen szerelő segítségéhez kell fordulnunk, aki a szaktudása mellett a probléma megoldásához szükséges eszközökkel is rendelkezik.

Hasznos tanácsok a mosogatógép dugulásának megelőzéséhez

Mint minden lefolyónál, a mosogatógépnél is a megelőzés a legfontosabb. A dugulások elkerüléséhez csupán néhány gyakorlati tanácsot szükséges megfogadnunk:

  • A mosogatógépbe helyezés előtt minden ételmaradékot el kell távolítani az edényekről! A rizsszemek különösen gyorsan össze tudnak állni a szűrő felületén.
  • El kell távolítanunk minden címkét az új edényekről, tányérokról és poharakról! A leázó papírmaradványok duguláshoz vezethetnek.
  • Alacsony hőfokú mosogatásnál a tabletta helyett folyékony állagú mosogatószer használata javasolt, ugyanis a tabletta szemcséi a langyosabb vízben kevésbé oldódnak fel.
  • A mosogatógép tisztítására az erre a célra kifejlesztett vegyszereket használjuk!

Amennyiben Budapesten és a környező megyékben duguláselhárításra vagy nagynyomású womás csatornatisztításra lenne szüksége, keressen minket bátran a megadott elérhetőségek valamelyikén! A nap 24 órájában állunk a rendelkezésére, sürgős esetekben akár ünnepnapokon is kiszállunk, munkánkra garanciát vállalunk!

Lefolyó problémák: Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan tisztítható meg az elzsírosodott lefolyó?2023-05-24T09:27:47+02:00

Az elzsírosodott lefolyók tisztítása gyakran magában foglalja a zsíroldó szerek használatát, hogy eltávolítsa a zsírt és az olajat a lefolyó faláról. A forró víz használata is segíthet feloldani a zsírt és megkönnyíteni a lefolyását.

Hogyan tisztítható meg az eldugult lefolyó házilag?2023-05-24T09:27:00+02:00

Az eldugult lefolyók tisztítása házilag gyakran magában foglalja a háztartási termékek, például a szódabikarbóna és ecet használatát, hogy feloldja a dugulást. Ezenkívül a különböző lefolyótisztító eszközök, mint például a lefolyótisztító spirál, is hasznosak lehetnek.

Hogyan tisztítható meg a konyhai lefolyó?2023-05-24T09:25:53+02:00

A konyhai lefolyó tisztítása fontos a zsír, olaj és ételek maradványainak eltávolításához, amelyek eldugulást okozhatnak. A rendszeres tisztítás segít megelőzni a lefolyó eldugulását és a kellemetlen szagokat. A sütőpor és a forró víz kombinációja hatékony lehet a zsír és az olaj feloldásában.

Miért jön vissza a víz a lefolyóból?2023-05-24T09:25:15+02:00

Ha a víz visszajön a lefolyón keresztül, az azt jelzi, hogy valahol eldugulás van a csőrendszerben. Ez a probléma gyakran a mosogatóban vagy a fürdőszobában fordul elő, ahol a víz nem tud szabadon áramlani a csöveken keresztül. A szódabikarbóna nagyszerű természetes tisztítószer, amely segít feloldani a zsírt és az olajat a lefolyóban. Egyszerűen szórjunk egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

Miért jön fel a víz a padlóösszefolyón?2023-05-24T09:24:34+02:00

Ez a probléma általában akkor fordul elő, amikor a padlóösszefolyó eldugul, és a víz nem tud lefolyni. Ez gyakran a padlösszefolyóban felhalmozódó szennyeződések, például haj, szappan és egyéb anyagok miatt következik be. A lefolyótisztító eszközök, mint példáula lefolyótisztító spirál, hasznosak lehetnek ebben a folyamatban.

Miért jön vissza a víz a lefolyóból?2023-05-24T09:23:50+02:00

Ha a víz visszajön a lefolyón keresztül, az jelzi, hogy valahol eldugulás van a csőrendszerben. Ez a probléma gyakran a mosogatóban vagy a fürdőszobában fordul elő, ahol a víz nem tud szabadon áramlani a csöveken keresztül. A folyékony lefolyótisztítók kereskedelmi termékek, amelyeket kifejezetten a lefolyók tisztítására terveztek. Ezek a termékek gyakran tartalmaznak erős vegyszereket, amelyek feloldják a zsírt, az olajat és az ételek maradványait a lefolyóban.

Miért folyik le lassan a víz a zuhanytálcából?2023-05-24T09:23:13+02:00

Ez a probléma gyakran a haj, szappan és egyéb anyagok felhalmozódása miatt alakul ki a zuhany lefolyójában. Ezek az anyagok lassítják a víz lefolyását, és végül eldugulást okozhatnak. A só segíthet a dugulás feloldásában. Szórjunk egy csésze sót a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

Miért nem folyik le a víz a mosogatóban?2023-05-24T09:16:04+02:00

Ez a probléma általában akkor fordul elő, amikor az ételek maradványai, zsír vagy olaj felhalmozódik a lefolyóban, ami elzárja a víz útját. Ez idővel eldugulást okozhat, ami megakadályozza a víz lefolyását. A probléma megoldására használhatunk sütőport. Egyszerűen szórjunk egy csésze sütőport a lefolyóba, majd öntsünk rá egy csésze forró vizet, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt leöblítenénk.

További érdekes cikkek a duguláselhárításról

Go to Top